Страната ни е на последно място в класацията за учене

...
Страната ни е на последно място в класацията за учене
Коментари Харесай

България е на последно място в класацията за учене през целия живот

Страната ни е на последно място в класацията за учене през целия живот. На първо място е Швеция с 34.7% ангажирани в този развой, до момента в който у нас под 2 % от хората на възраст сред 25-64 години се квалифицират. Какво демонстрира това и за какво ученето през целия живот е значимо?

Това е нещо, което виждаме от най-малко десетилетие. И нищо не се усъвършенства, макар че имаме Стратегия за учене през целия живот. Това е неприятно, тъй като имаме безработни от една страна, а в това време работодатели, които не могат да намерят подобаваща работна ръка. Тук се виждат проблемите на структурната безработица, сподели Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система в студиото на „ Добро утро, Европа “.

Тези проблеми се вземат решение посредством подготовка или преквалификация. Това не се случва в България. Първо, няма обичаи, макар всичките тактики. Второ, явно администрацията и ръководещите не работят задоволително добре. Например, в Националните проекти за деяние по заетостта към 8% от бюджета се харчи за образование и подготовка. В Европейски Съюз този % е към 40%. Тук са доста дълбоки проблемите, и би трябвало да се създадат целенасочени старания най-малко да не сме на дъното, добави Славова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР