Страната ни е на дъното в ЕС по дял на

...
Страната ни е на дъното в ЕС по дял на
Коментари Харесай

Работим най-малко в ЕС: Евростат

Страната ни е на дъното в Европейски Съюз по дял на работещите дълготрайно време, демонстрират данни на Евростат, които бяха оповестени по отношение на Деня на труда.

Според статистиката българите работят по 49 ч. седмично, или близо 10 ч. дневно при 5-дневна работна седмица.  През 2022 година единствено 7% от заетите в Европейски Съюз работят по толкоз седмично на главната си работа. Сред тях множеството са независимо заетите - 30% от общия брой независимо заети. Делът им от наемниците е 4%.

По-продължителният работен ден е по-често срещан измежду квалифицираните служащи в селското, горското и рибното стопанство (28% от общия им брой) и ръководителите (24%) спрямо всяка друга съществена професионална група (всички останали са с по-малко от 8%).

В страните от Европейски Съюз максимален е делът на служащите с дълготрайно работно време в Гърция (13%), следвана от Франция и Кипър (по 10%). Най-ниските равнища са регистрирани в България, Литва и Латвия (по към 1%). У нас те са 0,7%, а в прилежаща Румъния да вземем за пример - 2,2%
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР