Страната ни е изпълнила в голяма степен антикорупционните препоръки, касаещи

...
Страната ни е изпълнила в голяма степен антикорупционните препоръки, касаещи
Коментари Харесай

Борбата с корупцията в Европа отслабва, предупреждава Съветът на Европа

Страната ни е изпълнила в огромна степен антикорупционните рекомендации, касаещи магистратите

© Надежда Чипева Още по тематиката
На кого отново пречи съдът

Председателят на антикорупционната комисия и медиите на Пеевски подеха предвидима офанзива против арбитър, приложил правото на Европейски Съюз
4 апр 2018
Така споделиха от Брюксел...

Какво в действителност предложи интернационалния одит на прокуратурата
23 мар 2018 През 2017 година новите законодателни начинания в някои европейски страни прекатурват посоката на промените, подхванати преди този момент за усилване на предварителната защита против корупцията. Въпреки че до тогава бе маркиран повсеместен прогрес при битката с корупцията при депутатите и магистратите, практическото им използване продължи да бъде по-бавно от желателното. Сега обаче някои страни даже започнаха промени, които могат да доведат до нарушение на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа.
Това са някои от главните опасения, изразени от Групата страни против корупцията на Съвета на Европа (ГРЕКО) - антикорупционният орган на организацията, в годишния си отчет, оповестен през днешния ден. Докладът съдържа оценка на степента, в която страните са изпълнили самостоятелните рекомендации на организацията към парламентаристите, съдиите и прокурорите във всяка от тях.

Средни резултати

Резултатите не са прекомерно окуражаващи, като страните не са изпълнили съвсем една трета от рекомендациите, издадени във връзка с депутатите (деклариране на имотно положение, ограничавания за насърчаване на бизнес действия, бистрота при контактите с лобисти и ръководство на спор на интереси) и единствено отчасти са осъществили други 45%.
По-добре страните са се справили с рекомендациите във връзка с съдиите и прокурорите (процедури при постъпване на работа, командироване, покачвания, процесът по атестиране и т.н.), като почти половината от тях са изпълнени, а една трета - отчасти.

Къде е България

България в действителност е в групата на европейските страни, които са изпълнили през отминалата година най-голяма част от издадените им рекомендации - дружно със Словения страната ни е покрила общо 12 ограничения, като по-добре се е справила единствено Естония. В същото време обаче би трябвало да се има поради, че България е измежду страните получили най-вече рекомендации - 19 на брой, като повече имат единствено Армения, Словения и Азербайджан. Така като процентно съответствие страната ни е покрила над 63% от предложените ограничения, което я слага на 5-о място измежду всички страни - членки на ГРЕКО. Финландия е единствената страна, която е изпълнила всички рекомендации, а пред България са още Обединеното кралство (87.5%), Швеция (75%) и Естония (73.7%).

Страната ни е приела напълно единствено половината от рекомендациите (общо 4), които засягат предотвратяването на корупцията измежду парламентаристите, а другата половина - единствено отчасти. Но пък е измежду страните с високо равнище на съблюдаване на рекомендациите във връзка с съдиите - 9 на брой, като 5 от тях са покрити напълно, 3 - отчасти, а 1 - не е, както и за прокурорите - 6 рекомендации, от които 5 напълно въведени и една отчасти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР