Страната ни е готова да пусне фериботната връзка Русе -

...
Страната ни е готова да пусне фериботната връзка Русе -
Коментари Харесай

Без напредък за третия мост над река Дунав

Страната ни е подготвена да пусне фериботната връзка Русе - Гюргево, само че Букурещ се бави

Няма прогрес сред България и Румъния по отношение на избора на място за строителство на трети мост над Дунав. Това излиза наяве от известие на транспортното министерство след срещата на българския транспортен министър Николай Събев с румънския му сътрудник Сорин Гриндяну провела се в Букурещ, съобщи.

Двамата са се разбрали България и Румъния да стартират едновременни предпроектни изследвания на петте местоположения от двете страни на Дунав за създаване на нови мостове. Те са Силистра - Калъраш, Оряхово – Бекет, Никопол – Търну Магуреле, Русе – Гюргево и Свищов - Зимнич.

Двамата транспортни министри имаха среща в края на януари, като тогава беше контрактувано да се избере мястото от тези 5 местоположения за новия трети мост до пролетта.

Очевидно обаче двете страни не могат да стигнат до компромис. България държи той да е още веднъж при Русе - родното място на транспортния министър, което беше несъмнено като локация още по времето на ГЕРБ.

Румъния е срещу и упорства за Свищов - Зимнич, като твърди че има и поддръжката на Австрия. Аргументите им са, че не е належащо целият трафик да се струпва единствено по едно направление и то водещо главно към Русия.

Освен това за румънската страна по-приоритетен план е драгирането на Дунав, вместо построяването на трети мост. Българската страна ще отговори съответно на това, като още от 20 юни Изпълнителна организация "Поддържане и изследване на река Дунав " стартира драгиране на реката със лични средства, а до една седмица ще обявим и социална поръчка за драгажни действия “, даде обещание Николай Събев.

"Документацията е готова и към този момент е изпратена в Агенцията за публични поръчки за прелиминарен надзор, а средствата са разпределени за 3-годишен интервал ", добави транспортният министър.

Той осведоми, че е обезпечено финансиране за удълбочаване на река Дунав в размер на 15 млн. лв.. Това не сериозна сума, в случай че вземем поради, че за удълбочаването на Варненското езеро бяха дадени към 470 млн. лева досега.

По отношение на общия план Fast Danube Събев и Гриндяну се схванаха до края на 2022 година обща работна група да приготви взаимния план за финансиране от Европейската комисия на набелязаните инженерни ограничения по реката.

Румъния се бори по Дунав корабите да могат да плават през цялата година. Сега през лятото това е невероятно в българския и румънския сектор поради рухването на равнището на реката при засушаване.

България има цялостна подготвеност за стартирането на фериботната връзка Русе - Гюргево. Транспортният министър Николай Събев е предложил на румънския си сътрудник да се прави общ граничен надзор в Русе, до момента в който в Гюргево се основат нужните условия за това. Вицепремиерът Гриндяну пое ангажимент да спомага пред локалните управляващи за ускорение на дейностите в Гюргево.

Българската страна е планувала да стартира ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от позиция на румънската делегация може да сътвори съществени проблеми за туристическите и комерсиалните потоци.

Министър Събев ще разиска въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, с цел да може да се възнамерява времето за ремонт по този начин, че трафика сред двете страни да се затрудни в минимална степен.

Първоначално България беше възнамерявала ремонтът на моста да стартира през юни, само че той беше отсрочен с месец, поради забавянето на стартирането на фериботната връзка сред Гюргево и Русе. Идеята беше стартирането на ферибота да поеме трафика, който ще бъде усложнен от ремонта на моста.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР