Страната ни е договорила два вида компенсации за общо 34,5

...
Страната ни е договорила два вида компенсации за общо 34,5
Коментари Харесай

Заков: САЩ ще ни компенсират с 34,5 млн. долара за забавените F-16


Страната ни е договорила два типа обезщетения за общо 34,5 млн. $ поради забавянето на доставките на платените напълно партида от първите осем изтребители F-16. Това съобщи военният министър в оставка Драгомир Заков по време на чуване пред отрасловата комисия към Народното събрание.

Компенсациите са разграничени на два типа – 25 млн. $ ще бъдат отпуснати на България като спомагателна помощ за закупуване на въоръжение във тип на ракети, а 9,5 млн. $ ще бъдат дадени от американците за образование на водачите ни по линия на така наречен високоточни оръжия.

Заков добави, че има спогодба също в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да се отсрочи и вноската за закупуването на втората партида изтребители.

Според Заков, „ сходен компромис “ от Съединени американски щати не е бил постиган при такива контракти до момента.

Договорът за втората партида осем нови изтребителя би трябвало да бъде утвърден в Министерски съвет идния четвъртък. Ако това не се случи „ военно-въздушните ни сили ще бъдат приземени “, сподели Заков. Президентът Румен Радев е осведомен с казуса.

„ Ако Народното събрание завърши своята работа през идната седмица, това на процедура може да докара до отсрочване на плана във времето. Тези условия, тази оферта, важат до 1 ноември “, сподели Заков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР