Страната ни е дала през миналата година статут на международна

...
Страната ни е дала през миналата година статут на международна
Коментари Харесай

През 2021-а сме приютили 2368 бежанци

Страната ни е дала през предходната година статут на интернационална протекция на 2019 жители на трети страни. Общо записаните молби за споразумяване на подобен статут през 2021 година са 10 999. Това оповестиха от Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет (МС) в отговор на питане на Българска телеграфна агенция.

И молбите, и издадените позволения са близо три пъти повече от тези през 2020 година, сочи статистиката на ДАБ. Тогава те са били надлежно 3535 и 821.

Към дата 20 януари т. година в териториалните поделения на ДАБ при Министерски съвет са настанени общо 2368 лица в процедура за интернационална протекция, с което потенциалът на центровете е напълнен на 46 %.

Най-голям брой от настанените лица са жители на Сирия (70 процента), Афганистан (22 процента) и Ирак (2 процента), допълват от ДАБ. Към 31 декември 2021 година в домовете на дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи при потенциал 1300 души има настанени 728 лица, сочат данните на вътрешното министерство.

От ДАБ прецизират още, че наклонността във връзка с просветителния ценз се резервира, като максимален брой от потърсилите интернационална протекция в Република България лица са с начално обучение - 33 %. С главно са 32 %, а без обучение - 15 %.

Проблемите на миграцията от трети страни към Европейски Съюз ще бъдат дискутирани идния понеделник, 31 януари, в границите на конференция " Европейски Съюз и миграцията " в Пресклуба на Българска телеграфна агенция в Хасково.

Тя ще бъде открита от евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков и Радан Кънев, регионалния шеф на Хасково Катя Панева, кмета на Хасково Станислав Дечев и генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който ще модерира полемиката. Тя е седма по ред в самодейността на Българска телеграфна агенция " Български гласове за Европа ", която се реализира с поддръжката на Европейския парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР