Страната ни е бракувала 322 167 дози ваксини срещу коронавирус.

...
Страната ни е бракувала 322 167 дози ваксини срещу коронавирус.
Коментари Харесай

Бракували сме 322 167 дози ваксини срещу Ковид! Доц. Гломб: Изхвърлили сме живи пари и животи

Страната ни е бракувала 322 167 дози ваксини против ковид. Това демонстрира информация на Министерството на здравеопазването по данни на РЗИ-тата в страната и Бул БИО, направена за „ Монитор “.

От данните излиза наяве още, че до момента страната ни е дарила на разнообразни страни над 800 000 хиляди дози. Като се има поради, че до момента в България са пристигнали общо 8 343 420 ваксини, излиза, че 1/8 от тях не сме съумели да използван или другояче казано над 1 милион и 100 000 дози страната ни е платила, само че те са или бракувани, или дарени на други страни. Напълно евентуално е, че в случай че не бяха дарени и те щяха да бъдат изхвърлени.

Досега в България са доставените 8 343 420 дози ваксини против COVID-19. От тях повече от половината са приложени. Към вчерашна дата са сложени 4 282 639 дози, като от тях 676 925 са бустерни. Налични сега са общо малко над 2,5 млн. дози на препаратите Vaxzevria, по-позната на хората като AstraZeneca, Janssen, която е еднодозова, Spikevax(Moderna) и Comirnaty - Pfizer BioNTech.

Още през лятото на 2021 година у нас имаше към 20 хиляди дози ваксини за бракуване, защото срокът им изтичаше. Именно малко по-късно стана факт и първото решение на Министерския съвет България да подари на Кралство Бутан 172 500 дози на производителя Vaxzevria. Последваха и други дарения - на Босна и Херцеговина - 50 000 дози Vaxzevria, на Р Северна Македония - 51 480 дози от имунизацията на Comirnaty, на Бангладеш – 270 000 дози на Vaxzevria и на Босна и Херцеговина - 258 570 дози Comirnaty. Така излиза, че до момента страната ни е дарила общо 802 550 дози, което е към 1/10 от всички получени до момента в страната ваксини.

„ Продължават да се водят договаряния с други страни, показали интерес и изпратили запитвания към страната ни. За да се осъществя дарението е належащо да има утвърждение от производителя и процедурата да бъде съгласувана с Европейската комисия, обясниха от Министерството на здравеопазването. От там прибавят, че продължава връзката за подаяние или препродажба на количества ваксини.

„ Поне да ги бяхме дарили на някой тези ваксини, а не да ги бракуваме. Да създадем едно положително. Ние в действителност сме изхвърлили живи пари и животи. Това може да наподобява гратис, защото имунизирането е гратис за хората, не го заплащат всички от джоба си. Правителството го е платило с пари, които са от нас - данъкоплатците. Тези ваксини действително са платени от нас “, разяснява вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб.

За нея с това страната ни изпраща извънредно отрицателно обръщение към света. Ученият изясни, че в страните с високо равнище на имунизация смъртните случаи са малко. За нея е неприемливо у нас всеки ден да умират толкоз доста хора от болест, за която на Запад съвсем към този момент са не запомнили.

„ Днес са умряли 60 индивида – това е повече от един автобус, цялостен с хора “, установи със страдание ученият.

Трябва да се продължи да се приказва на хората, да се изяснява, че имунизациите защищават от тежко протичане на болесттите от услужения, от хоспитализиция и гибел. Доц. Гломб изясни още, че няма по какъв начин имунизацията да защищава на 100% от заразяване, и добави, че при към 10% от хората след ваксина не се построява ефикасен имунитет.

Освен това имунизационните акции са сполучливи, когато едновременно, в къс период, се имунизират огромен брой хора, с цел да се прекрати циркулацията.

Вирусологът се надява да се откри метод у нас повече хора да се имунизират оттук насетне. Според нея една от аргументите да е толкоз ниско равнището на имунизация против ковид у нас е, че хората имат вяра на клюки и подправени вести.

„ Да не забравяме, че в просветния ни химн се пее „ Напред науката е слънце “, дано да не живеем в тъмното, а в светлина и прояснение “, прикани вирусологът.

Според нея причина хора да се подвеждат и имат вяра на клюки, че с имунизациите ни чипират, е неглижирането на образованието и то на естествените науки - физика, химия, биология.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР