Страната има 1340 км обща граница с Русия, която е

...
Страната има 1340 км обща граница с Русия, която е
Коментари Харесай

Финландия затваря цялата си граница с Русия заради мигрантския натиск

Страната има 1340 км обща граница с Русия, която е най-дългата в Европа, като по нея има девет контролно-пропускателни пункта.

Досега отворен бе останал единствено един финландски граничен пункт оттатък полярния кръг - станцията Рая-Йосепи, откакто държавното управление затвори седем други поради напор на мигранти от Близкия изток и Африка. Според финландската гранична защита мигрантите са траяли да минават оттова и този уикенд са пристигнали общо 60 души.

Решението значи, че през идващите две седмици няма да бъде разрешено влизането във Финландия на пасажери от съветската страна, само че товарите ще могат да минават , отбелязва Ройтерс.

Финландия упреква Москва, че изпраща мигрантите към финландската граница, откакто през април Русия предизвести, че ще предприеме " контрамерки в тактически и стратегически проект ", откакто дефинира решението на Финландия да се причисли към НАТО като " посягане против нашата сигурност ".

Този месец от Русия във Финландия влязоха към 900 души, търсещи леговище, които са жители на разнообразни страни, в това число на Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен. Преди началото на мигрантския напор финландските гранични управляващи записаха не повече от един сходен случай дневно.

Според разбора на Института за проучване на войната (ISW), опитът на Русия да провокира мигрантска рецесия на финландската граница наподобява се е провалил заради бързата реакция на Финландия при затварянето на границите. Съобщава се, че съветските управляващи са наредили на Министерството на вътрешните работи да събере мигранти от Близкия изток, Африка и други райони и да ги изпрати до финландската граница. Граничните чиновници във Финландия обаче са спрели множеството мигранти да преминат в страната и съветските управляващи в този момент ще бъдат принудени да настанят мигрантите на съветска територия.

Русия подкрепя идването на мигранти по границата ѝ с Финландия и по този начин оказва напън върху прилежаща страна членка на НАТО, съобщи през вчерашния ден и генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Днес в Брюксел се организира двудневна среща на външните министри на страните членки. Столтенберг увери, че НАТО стои напълно зад Финландия, която стана член на Пакта през април т.г. Столтенберг приветства и изпращането на границата на страната с Русия на спомагателен брой чиновници на " Фронтекс ". Дестабилизиращите дейности на Москва - както в Украйна, по този начин и отвън нея, ще бъдат измежду основните тематики, които ще бъдат разисквани на съвещанието.

Финландия се причисли към НАТО по-рано тази година като средство за попречване на съществени закани за националната сигурност от прилежаща Русия. Преди това Хелизинки затвори границата си за съветски туристи през септември 2022 година, забранявайки влизането в страната на транспортни средства с съветска регистрация. Колите с съветски номера, които към този момент са във Финландия, ще би трябвало да изоставен страната до март 2024 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР