Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространение на коронавирус,

...
Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространение на коронавирус,
Коментари Харесай

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространяване на ковид, заболеваемостта се покачва с 10% дневно в последните 10 дни и това е устойчива наклонност. В подножието на вълната сме и се чака идващите дни да продължава покачването на инфектираните. Това съобщи проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания пред бТВ.

По думите й ще има над хиляда случая преди края на август поради необятното разпространяване на делта разновидността. През месеците - края на юни доникъде на юли делта разновидността беше 63%, а последните данни сочат над 90%, разясни тя.

Той е по-агресивен и се популяризира по-ефективно, заразяват се повече хора и по тази причина става навсякъде публикуваният вид. Другите разновидности не върлуват - единични са случаите на южноафрикански и все по-малко на алфа разновидността, посочи Христова. Делта разновидността опустоши алфа разновидността, само че това е огромният проблем даже за хората, които са преболедували и имат спад на имунитета.

Изложени на риск са хората, които не са имунизирани и не са преболедували, само че и част от леко преболедувалите с леки признаци, при които имунитетът е слаб, тъй като тогава имунната реакция не е била мощна, а и с времето отбраната спада, разясни още Ива Христова.

Последните проучвания демонстрират, че в случай че отбраната с имунизацията против алфа разновидността е 96%, против делта разновидността е 88%. За другите ваксини, които са на различен принцип и с по-ниска степен на отбрана, още веднъж се следи понижение с 6-7% на отбраната от делта вид.

На въпрос ще се наложи ли трета доза - Христова сподели, че се постанова мнение, че евентуално ще се наложи бустер доза, само че към момента текат диспути. Няма потребност да се чака позволение от Европейската организация по медикаментите, само че изявленията в научната литература към момента са разнопосочни, разясни още специалистът. Това решение е политическо, защото би трябвало да се застане с ресурса на страната, само че и да е експертно стимулирано съгласно ситуацията в страната, разяснява тя. Мнението й е, че би трябвало да се изчака и да се види кой метод ще се утвърди, има за и срещу.

Говори се всеобщо за използване на РНК-ваксина в тази ситуация, добави Христова. Наблюдава се повишение на заболеваемостта при младите и по тази причина, че те са останали по-незащитени. Никой няма отбрана против нов вирус, който обгръща системата неподготвена, безапелационна е тя.

Тя е срещу наложителното имунизиране на деца и по думите й, това би трябвало да става по преценка на родителя и по консултация на наблюдаващия педиатър.

София, Бургас и Варна са с най-високо разпространяване на ковид сега, скупчванията популяризират вируса, само че навън заплахата е по-малка. Вирусът обаче е на всички места към нас, уточни Иван Христова.

Тя разяснява, че страните с всеобща имунизация се тормозят от страните, в които имунизацията е ниска. За да има покритие, в този момент се приказва за 90% всеобща имунизация, тъй като имунизираните в началния интервал и етапи към този момент са с намалял имунитет. От другата страна е вирусът, който мутира. Ще останат региони с ниско ваксинално покритие и ще заразяват останалите, са упованията на шефа на НЦЗПБ.

В умозаключение тя сподели, че вълната избързва и няма да е септември, а в края на лятото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР