Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространение на коронавирус,

...
Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространение на коронавирус,
Коментари Харесай

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространяване на ковид, заболеваемостта се покачва с 10% дневно в последните 10 дни и това е устойчива наклонност . В подножието на вълната сме и се чака идващите дни да продължава покачването на инфектираните. Това съобщи проф. Ива Христов , шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания пред бТВ.

По думите й ще има над хиляда случая преди края на август поради необятното разпространяване на делта разновидността. През месеците - края на юни доникъде на юли делта разновидността беше 63%, а последните данни сочат над 90%, разясни тя.

Той е по-агресивен и се популяризира по-ефективно, заразяват се повече хора и по тази причина става навсякъде публикуваният вид. Другите разновидности не върлуват - единични са случаите на южноафрикански и все по-малко на алфа разновидността , посочи Христова. Делта разновидността опустоши алфа разновидността, само че това е огромният проблем даже за хората, които са преболедували и имат спад на имунитета.
 Тодор Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим
Тодор Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим

Последният спокоен месец свърши

Изложени на риск са хората, които не са имунизирани и не са преболедували , само че и част от леко преболедувалите с леки признаци, при които имунитетът е слаб, тъй като тогава имунната реакция не е била мощна, а и с времето отбраната спада, разясни още Ива Христова.

Последните проучвания демонстрират, че в случай че отбраната с имунизацията против алфа разновидността е 96%, против делта разновидността е 88%. За другите ваксини, които са на различен принцип и с по-ниска степен на отбрана, още веднъж се следи понижение с 6-7% на отбраната от делта вид.

На въпрос ще се наложи ли трета доза - Христова сподели, че се постанова мнение, че евентуално ще се наложи бустер доза, само че към момента текат диспути. Няма потребност да се чака позволение от Европейската организация по медикаментите , само че изявленията в научната литература към момента са разнопосочни, разясни още специалистът. Това решение е политическо , защото би трябвало да се застане с ресурса на страната, само че и да е експертно стимулирано съгласно ситуацията в страната, разяснява тя. Мнението й е, че би трябвало да се изчака и да се види кой метод ще се утвърди, има за и срещу.

Говори се всеобщо за използване на РНК-ваксина в тази ситуация, добави Христова. Наблюдава се повишение на заболеваемостта при младите и по тази причина, че те са останали по-незащитени . Никой няма отбрана против нов вирус, който обгръща системата неподготвена, безапелационна е тя.
 Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас
Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Сценарий за 3 000 новозаразени в края на август начертал Николай Витанов

Тя е срещу наложителното имунизиране на деца и по думите й, това би трябвало да става по преценка на родителя и по консултация на наблюдаващия педиатър.

София, Бургас и Варна са с най-високо разпространяване на ковид сега, скупчванията популяризират вируса , само че навън заплахата е по-малка. Вирусът обаче е на всички места към нас, уточни Иван Христова.

Тя разяснява, че страните с всеобща имунизация се тормозят от страните, в които имунизацията е ниска. За да има покритие, в този момент се приказва за 90% всеобща имунизация , тъй като имунизираните в началния интервал и етапи към този момент са с намалял имунитет. От другата страна е вирусът, който мутира. Ще останат региони с ниско ваксинално покритие и ще заразяват останалите, са упованията на шефа на НЦЗПБ.

В умозаключение тя сподели, че вълната избързва и няма да е септември, а в края на лятото .
 393 са новите случаи на ковид
393 са новите случаи на ковид

1,7% са позитивните проби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР