Страната е набрала по-малко от 5 млрд. евро във връзка

...
Страната е набрала по-малко от 5 млрд. евро във връзка
Коментари Харесай

Забавянето на приватизацията в Гърция увеличава напрежението

Страната е набрала по-малко от 5 милиарда евро във връзка със избавителната си стратегия. Целта, избрана от Европейски Съюз и МВФ, беше в границите на 22-25 милиарда евро.

248 милиарда евро дължи Гърция на еврозоната и МВФ. Още по тематиката
Пет компании са показали интерес към мажоритарния дял на Hellenic Petroleum

Предстои подаването на обвързващи предложения за 50.1% от акциите на гръцкото сдружение
4 юни 2018
Атина е подготвена през май да стартира да продава въглищни централи

Поет е ангажимент през 2018 година да бъдат приватизирани 40% от този потенциал на групата РРС
19 апр 2018
Гърция изиска от претендента за газовия оператор DESFA да завиши офертата си

Новото предложение на консорциума, управителен от италианската Snam, е 535 млн. евро за 66% от акциите.
19 апр 2018
Два консорциума подадоха предложения за мажоритарния дял на гръцкия газов оператор DESFA

Приватизационнният контракт би трябвало да бъде подписан до април, а договорката да завърши до юни
19 фев 2018
Гърция още веднъж възнамерява огромна приватизация

Постъпленията от продажбата на държавни активи ще отидат за погасяване на дълга на страната
3 яну 2018
Гърция се нуждае от по-малко пари от контрактуваните в избавителната стратегия

Германският финансов министър Волфганг Шойбле счита, че в последна сметка МВФ ще реши да взе участие в пакета
20 фев 2017
Гърция продава дял от електропреносната си мрежа

Приватизацията е измежду условията на интернационалните кредитори
13 юли 2016
Готов ли е Европейски Съюз за СИРИЗА

Идването на власт на радикалната левица в Гърция дава обещание да раздруса Европа
30 яну 2015 В офиса на няколко директни от централата на гръцката държавна енергийна компания PPC синдикалният водач Джорджос Адамидес признава, че приватизацията на сдружението не може да бъде отлагана.

" Това е национално закононарушение – продажбата на електроцентрали от държавното управление, и ние се борим против него, само че тройката интернационалните кредитори на Гърция взимат решението ", сподели президентът на GENOP-DEH, най-големия профсъюз на държавните чиновници. Държавата управлява 51% от РРС, а Съдът на Европейски Съюз постанови, че компанията е злоупотребявала с преобладаващото си състояние на пазара за въглища в страната. Властите се съгласиха да продадат централите в подмяна на заеми от Европейския съюз.

Приватизационният развой в Гърция стартира да набира скорост, защото лявото държавно управление на СИРИЗА се мъчи да приключи пакета от промени и да обезпечи безпрепятствено излизане от последната интернационална стратегия за избавяне на страната на стойност 86 милиарда евро, написа Financial Times.

Причините

Откакто Гърция се намира в положение на финансова неустойчивост, един от главните способи за справяне със обстановката съгласно интернационалните кредитори е продажбата на държавни активи. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даже предложи през 2011 година Гърция да набере 50 милиарда евро от продажбата на активи, с цел да понижи сумата на първия избавителен транш в размер на 130 милиарда евро.

Международните кредитори вършат обзор на напредъка на Гърция в това отношение и откриват, че страната е набрала по-малко от 5 милиарда евро във връзка със избавителната си стратегия. Целта, избрана от Европейски Съюз и МВФ, беше в границите на 22-25 милиарда евро.

Това оставя гръцката стопанска система надалеч от опциите за вливане на частен капитал, което мнозина желаят. Редица продажби, контрактувани с Европейски Съюз и МВФ, се забавиха заради напън от страна на разнообразни групи, имащи ползи, неустановеност по въпросите на собствеността или администрация.

Сделките

Тази година бяха контрактувани четири покупко-продажби и още пет са в развой на подготовка след промени в мениджмънта на гръцката приватизационна организация (TAIPED).

" Скоростта на продажбите се форсира ", сподели в изявление новият ръководител Арис Ксенофос. " Очакваме да увеличим набраната инерция, защото сега сме в развой на реализация на продажба на значими активи. Набрали сме 1 милиарда евро от началото на годината и чакаме сумата да нарасне до 2 милиарда евро до края ", добави той.

GENOP-DEH, един от най-големите гръцки синдикати, е емблема на политическата съпротива против приватизацията на енергийната компания PPC. Министерството на енергетиката предишния месец изиска оферти за закупуване на трите остарели ТЕЦ-а и следени от PPC, като главно условие за евентуалните интернационалните купувачи е да подсигуряват запазването на най-малко 6000 работни места в централите и мините, които обезпечават въглища за тях.

" Определянето на тези условия беше най-малкото, което лявото държавно управление би могло да направи за служащите ", споделя Адамидес.

Ксенофос съобщи, че мощната политическа съпротива против приватизацията въпреки всичко е намаляла по време на осемгодишната икономическа рецесия в Гърция.

" Ангажиментът на държавното управление към програмата за приватизация е даден и мисля, че страната е по-зряла и е подготвена да одобри транзакциите ", сподели той.

Продължаващите покупко-продажби включват 20-годишно удължение на оперативната концесия за интернационалното летище в Атина, концесия на автомагистрала " Егнатия " с новите 18 пункта за събиране на пътни такси в северната част на Гърция и продажбата на 35% от Hellenic Petroleum.

Международната помощ

Гърция е получила до момента към 260 милиарда евро под формата на избавителна помощ от сътрудниците си в еврозоната и МВФ от 2010 година насам в подмяна на ограничения за икономии.

Следващата стъпка на МВФ е да се върне в Гърция за завършването на постоянния обзор на гръцката стопанска система, който ще включва разбор на устойчивостта на дълга.

И въпреки гръцката стопанска система да се върна към сдържан растеж през предходната година, страната към момента носи бремето на дълга си в размер на 248 милиарда евро, които дължи на еврозоната и МВФ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР