Страната била най-близо до влизане в ЕС, но това зависело

...
Страната била най-близо до влизане в ЕС, но това зависело
Коментари Харесай

Президентът на Черна гора: Абазович ще бъде съден от избирателите, съдилищата и историята

Страната била най-близо до влизане в Европейски Съюз, само че това зависело от държавното управление
Президентът на Черна гора Мило Джуканович съобщи, че министър председателят Дритан Абазович “ще бъде съден от гласоподавателите, съдилищата и историята ”, в случай че следва политика, която е срещу ползите на Черна гора. Джуканович съобщи пред портала “Автономия ” на Войводина, че Черна гора е получила късмет да напредне в преговорния развой с Европейския съюз и този късмет е и път към участие в съюза.

" Логично е Черна гора да бъде първият идващ член на Европейски Съюз, защото в настоящия ход на договарянията тя е надалеч пред всички страни кандидатки. Освен това, няма геополитически подозрения, тъй като страната е хармонизирала своята външна политика и политика на сигурност с Европейски Съюз от няколко години “, сподели Джуканович.

Дали обаче Черна гора ще се възползва от този късмет, зависи на първо място от работата на държавното управление и другите държавни органи, счита президентът. Той добави, че алтернативата на европейския път е добре известна и тя значи още по-дълбоко закъснение от европейското равнище на икономическо и демократично развиване и чести нарушавания на районната непоклатимост.

“Алтернативата на образуването на държавно управление на малцинството беше удължаването на “апостолското ръководство ”, на което целият свят стартира да се подиграва. Разбира се, изборите също бяха опция, само че болшинството от парламентарните партии не ги желаеха “, сподели Джуканович. Той отговори утвърдително на въпроса дали държавното управление може да подпише противоречивото съглашение със Сръбската православна черква (СПЦ).

“Може. Защото държавното управление към момента не е в техническия си мандат и има конституционните пълномощия да подпише подобен народен срам “, посочи Джуканович.

Според президента доста неща са противоречиви в този контракт и по тази причина е толкоз сериозен към маневрата на държавното управление да поеме прекомерно преждевременно тематиката за сключване на Споразумението със СПЦ в светлината на авансово контрактуваните цели, които би трябвало да подсигуряват добра динамичност по европейския път.

Джуканович съобщи, че както в страната, по този начин и в съседство има доста хора, които не желаят да видят Черна гора като постоянна, гражданска, просперираща страна и член на Европейски Съюз.
" С тази маневра на държавното управление те получиха подарък за историческите си фантазии. Какъвто и да е бил претекстът за това, нито един държавен орган или човек няма да може да избегне историческата отговорност ", сподели Джуканович.

Според него договорът със СПЦ е признат небрежно и зад тила на обществото. И още: „ историографските фалшификации и неистини, с които СПЦ като най-порочния инструмент на великосръбския шовинизъм и съветския империализъм на Балканите, се пробва да помогне за кражбата на черногорската история “.

Той добави, че доста правила от този контракт са в несъгласие с конституцията и систематичните закони на Черна гора. „ И дано повторя – държавното управление се пробва да легитимира цялото това заличаване на Черна гора “, сподели президентът.

Той оцени и плана " Отворени Балкани " като " доста противоречив ", тъй като е различен сюжет за бъдещето на Западните Балкани отвън Европейски Съюз. „ Нямаме потребност от това, имаме потребност от участие в Европейски Съюз “, сподели Джуканович.

„ Тези, които не виждат нашия район в Европа, не виждат и мултиетническа народна власт на Балканите. Те харесват концепцията за смяна на границите, етническа и религиозна хомогенизация в границите на разширените страни. Става дума за същите (сръбски) великодържавни лудории “, подчертава черногорският президент и съобщи, че задачата на създателите на “Отворени Балкани ” е изгубването на Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония, а това сигурно ще приключи с “война и някакъв геноцид ”.

Според Джуканович Сърбия играе ролята на хегемон на Западните Балкани, която е “прозрачно обгърната от формален Белград в угриженост за опасността за сърбите в района ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР