Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев

...
Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Партиите насила ще направят от Румен Радев кандидат-диктатор

Страхувам се, че принудително партиите ще създадат от Румен Радев кандидат-диктатор. Това съобщи писателят и драматург Стефан Цанев пред Българска национална телевизия.

„ Нашите политици са глухи и се вършат на глухи, никой не желае да чуе думите на другите. По-трудно е да схванеш непознатите причини. Трябва да се опиташ да схванеш другия човек. Не може ти да си постоянно правият, а той виновният “, сподели Цанев. Според него обаче същинската алтернатива ще настъпи след идващите избори.

„ Не знам за какво политиците не го схващат. „ Възраждане “ ще стане втора политическа мощ. Тогава казусът става съществен, тъй като тази партия ще сложи следните въпроси – оставаме ли в Европейски Съюз, оставаме ли в НАТО? “, сподели 86-годишният Цанев. Той прикани политиците да бъдат подготвени за тази алтернатива, в случай че не съумеят да сформират кабинет.

„ Недоволните се усилват и „ Възраждане “ събира всички тези недоволства. За тях полезностите са други “, разяснява писателят.

Той не споделя напълно изказванията на собствен сътрудник публицист, че у нас бушува тиха революция. „ Тя е шумна. Но тя не визира народа, а е измежду политиците. Сред народа няма такива противодействия както измежду политиците, само че заплахата да проникне по-надолу е доста огромна “, съобщи Цанев. И предизвести, че неприятната народна власт неизбежно ражда желанието за мощната ръка.

„ Първият, който печели от тази борба, е президентът, който ръководи към този момент цели две години. Страхувам се, че принудително партиите ще създадат от Румен Радев кандидат-диктатор “, съобщи Цанев. Усещането му е, че президентът вътрешно има предпочитание да ръководи независимо. Той направи паралел с 1934 година, когато партиите са разпуснати и цар Борис III ръководи автократично.

„ Властта скапва хората. Властниците страдат от една и съща болест, стартират да мислят, че като са на върха, са най-умните. Колкото по-високо се качват, толкоз повече се усамотяват и нямат потребност от препоръки. Хората към тях стават все по-сервилни и в последна сметка те остават самотни “, сподели той.

За него като публицист е оскърбление да стане политик, тъй като това не е работата на човек като него.

„ Първият, който ми предложи да стана политик, беше Андрей Луканов незабавно след измененията. Никога не ме е съблазнявало. Много съм податлив към суетност и една власт би ме направила подобен, какъвто прави властниците “, показа Цанев.

„ Страх ме е от груповата нелепост. Изкуственият разсъдък има различен морал, там се борят хора с доста пари “, безапелационен бе той.

„ Не е значимо какво приказваш, а по какъв начин го казваш. Депутати, министри и даже публицисти ъ-кат, това загрозява речта. В нито една задгранична медия, която проследявам, не съм забелязал това. Навремето учителите доста следяха да няма ъ-кане. Един мой преподавател по математика споделяше преди време: „ Такива звуци може да се издават в клозета, когато се напъваш, а тук е класна стая “. Тъжното е, че от ден на ден младежи ъ-кат. Трябва да внимаваме по какъв начин се приказва, тъй като хората гледат телевизия и подражават на публицистите, които гледат. Те носят огромна отговорност. Трябва да бъдем доста деликатни и да не позволяваме най-малко съзнателни неточности “, показа Цанев.

„ Вярвам и желая да настъпи Българският Великден. Иначе щях да съм спрял да пиша “, съобщи още писателят.

Той посочи, че има религия в младежите и даде за образец аудиторията на неотдавнашен лиричен рецитал, която се е състояла извънредно от тийнеджъри, които са го изненадали прелестно със своето внимание към поезията.

„ Просто би трябвало да даваме повече просвета на младите, имам вяра “, заключи Цанев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР