Страхува се, че най-малко 60 мигранти са загинали край бреговете на Кабо Верде, след като лодката се преобърна

...
Беше открита с 38 оцелели и няколко мъртви на борда
Коментари Харесай

Беше открита с 38 оцелели и няколко мъртви на борда близо до атлантическия остров, съобщиха властите и защитниците на мигрантите.

Министерството на външните работи на Сенегал каза, че лодката е била открита във вторник от бреговата охрана в Кабо Верде, на около 385 мили от бреговете на Западна Африка.

Не е ясно кога е станал инцидентът, нито пълният степента на жертвите.

Испанската група за защита на миграцията Walking Borders каза, че корабът е бил голяма рибарска лодка, наречена pirogue, която е напуснала Сенегал на 10 юли с повече от 100 мигранти на борда.

Семейства във Фас Бойе, крайбрежен град на 90 мили северно от столицата Дакар, се свързаха с Walking Borders на 20 юли след 10 дни, без да чуят близките си на лодката, каза основателят на групата Хелена Малено Гарзон.

Биби Стокхолм: Риши Сунак отказва да каже дали е бил информиран за потенциални рискове за здравето

Чейх Ава Бойе, президент на местната рибарска организация асоциация, каза, че има двама племенници сред изчезналите.

„Те искаха да отидат в Испания“, каза г-н Бойе.

Смъртни случаи в канала: Най-малко шестима загинали

Пътят от Западна Африка към Испания е един от най-опасните в света, но въпреки това броят на мигрантите, напускащи Сенегал на разклатени дървени лодки, се е увеличил през последната година.

Прочетете повече:
Повече от 100 000 души вече са прекосили канала в малки лодки от началото на записите

Близо 1000 мигранти са загинали, докато са се опитвали да стигнат до Испания по море през първите шест месеца на 2023 г., казва групата Walking Borders.

На 7 август мароканският флот извади телата на петима сенегалски мигранти и спаси 189 други, след като лодката им се преобърна край бреговете на Западна Сахара.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР