Страхува ли се Комисията твърде много да бъде директна с

...
Страхува ли се Комисията твърде много да бъде директна с
Коментари Харесай

Петър Витанов към ЕК: Защо държите очите си затворени за спазването на върховенството на закона в България |

Страхува ли се Комисията прекалено много да бъде директна с някои държави-членки и да уточни ясно минусите във върховенството на закона, с които те се сблъскват?

Този въпрос насочи евродепутатът Петър Витанов, началник на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, към Европейската комисия след днешното съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). На първото съвещание на комисията за новата парламентарна сесия еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс показа последния Доклад за върховенството на закона, който Европейска комисия разгласява през юли. 

„ Докладът е изпълнен с описателни изказвания и безсмислена статистика, само че не видях подобаващ разбор, заключения, в които да се показват аргументите за протичащото се, както и действителна оценка за обстановката. В актуалната си форма отчетът на Комисията е ненужен, тъй като можете да получите по-добра информация и разбор за положението на върховенството на закона в държавите–членки даже в случай че прочетете „ Политико “, споделя Витанов. 

„ Къде е коригиращият механизъм, ограниченията, препоръчани или наложени от Комисията, с цел да се усъвършенства ситуацията? ”, пита още той.

Петър Витанов обръща внимание и на обстоятелството, че отчетът от 2021 година преповтаря този от 2020 година в огромна част. Същевременно се цитират резултати от последните изследвания на Евробарометър, показващи извънредно ниско равнище на доверие на българските жители в правосъдната система.

„ Комисията се пробва да звучи оптимистично и да употребява допустимо най-мек език, с цел да не обиди никого. Според вас оценката на българските жители ли е неправилна или тази на Комисията? Защото явно и двете не могат да бъдат правилни по едно и също време “, споделя още социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че в Доклада има и основни пропуски.

„ Не видях и споменаване на огромните митинги, които се организираха през последната година. Хиляди български жители излязоха на улицата с искане за правдивост, народна власт и господство на закона. Някои от тях бяха грубо бити от полицията и едвам неотдавна видяхме от непоказвани видео-записи, какъв брой брутално е работила полицията. А за Комисията всичко това е „ еволюционен развой “. Защо държите очите си затворени за протичащото се в България? “, пита Петър Витанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР