Страховете от прекъсвания на веригите за доставки за кафето, на

...
Страховете от прекъсвания на веригите за доставки за кафето, на
Коментари Харесай

Как производителите на кафе могат да спечелят от кризата?

Страховете от спирания на веригите за доставки за кафето, на фона на пандемията, доведоха до известна степен на презапасяване измежду страните и потребителите. Това докара цените на кафето до тласъкът, от който се нуждаеха.

Това е добра вест за фермерите в основни райони за произвеждане на кафе, откакто цените на кафето не престават да се намаляват през последните няколко години, написа CNBC.

От 2016 година насам цените са спаднали с 30% под междинното за последното десетилетие, съгласно Международната организация за кафе, орган, представляващ 49 държави-членки, които изнасят и внасят кафе.

" Много от земеделските производители по целия свят (над 25 млн.) се борят да покрият оперативните си разноски, на фона на покачващите се цени на суровините. Доходите на фермите понижават, а поминъкът е все по-застрашен ", се споделя в отчет.

Най-масово създаваното в света кафе Арабика, увеличи цените си предишния месец заради опасенията по отношение на наличността, съобщи ICO.

Кафето Арабика от Бразилия, най-големият международен производител, скочи с 10% през март спрямо февруари. Фючърсите на кафе, търгувани в Ню Йорк, скочиха с 8,8% през март.

Пандемията от ковид докара до спирания на доставките - от производството до търговията на дребно, откакто в целия свят бяха наложени блокировки за ограничение на болестта. Например, доставките от Колумбия, различен главен експортьор на кафе, могат да бъдат краткотрайно прекратени заради блокировките, съгласно ICO. Реколта в Колумбия през април евентуално ще бъде повлияна от ограниченията за ограничение, както и от по-малкото служащи мигранти от прилежащи страни.

Според данните на ICO, търсенето надвишава производството в международен мащаб. " Прекъсванията във веригата на доставки и при събирането на реколтата могат да доведат до краткотрайни дефицити в доставките, което ще окаже напън върху цените в къс период. "

Паническото извършване на покупки

Данните за продажбите на дребно и в супермаркети сочат, че паническото пазаруване и депозиране е довело до увеличение на потребителското търсене в някои страни ", споделя ICO в отчет предходната седмица.

Във Франция разноските за кафе са скочили с 34,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до момента в който в Италия са се повишили с 29,5%, сочат данните на основан в Чикаго институт за пазарни проучвания IRI.

Рискове в бъдеще

В бъдеще обстановката за фермерите може да се утежни още веднъж. Един от факторите, които биха могли да застрашат снабдяването, е нашествието на скакалци в Източна Африка, което е би погубило реколтите на фермерите.

Освен това търсенето може съществено да намалее, в случай че хората продължат да стоят у дома, а кафенетата останат затворени. " След първичния скок на търсенето, през идващите седмици и месеци ще има съразмерно по-малко търсене, защото потребителите ще употребяват запасите си ", разяснява ICO.

Някои производители на кафе към този момент са минали към други типове култури, с цел да оцелеят, съгласно Capital Economics. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР