Страховете ми са много – като започнем от това, че

...
Страховете ми са много – като започнем от това, че
Коментари Харесай

Теодора Димова: България се оказа център на кремълска пропаганда, защото системата не е разглобена

Страховете ми са доста – като стартираме от това, че България се оказа център на кремълската агитация и се стигне до рекомунизацията, която е в цялостен ход. Затова същинската ми паника и болежка е, че не беше разглобена системата – извърши се деживковизация, а не декомунизация.


Комунизмът освен не си е отишъл, а е прокиснал на скришно в изоставената паница на Бузлуджа през тези 35 години и в този момент още веднъж чуваме да скандира познатите лозунги.

Това съобщи в изявление за БГНЕС писателката, авторка на пиеси и колумнист Теодора Димова, щерка на писателя и драматург Димитър Димов.

Според писателката цензурата в публичните медии малко по малко се постанова с всеки идващ уволнен публицист или човек, който споделя нелицеприятни истини за тоталитарното минало. „ Оставаме с усещане, че неговите остарели фрагменти към този момент се хващат за оръжието ", добави тя.

Димова е безапелационна, че това, че МОЧА се разглобява пред очите на цяла България – нещо, което от дълго време трябваше да се случи – не трябва да ни успокоява. „ Соцнасталгиците са способни за няколко дни да вдигнат различен, още по-грозен и застрашителен монумент “, добави тя.

По думите ѝ част от българската интелигенция мълчи, тъй като счита, че един интелектуалец не трябва да се занимава със злободневни проблеми, че занимаването с политическата обстановка е плебейска демонстрация. „ Друга част мълчи, тъй като безусловно ѝ е втръснало и се усеща омерзена. Трета част мълчи, тъй като не може да реши коя е печелившата позиция “, сподели Димова и акцентира, че не трябва да забравяме, че измежду интелигенцията също има хора, които не са се разделили с предишното.

Писателката уточни, че доста алегорично беше отдръпването на Блага Димитрова от дейна политическа активност, както алегорично беше включването на Слави Трифонов в дейна политическа активност. „ Това са маркери, които демонстрират незрялостта на нашето общество. Злото, което се стовари над България преди 80 години, още веднъж може да ни сполети и тогава ние, които към момента продължаваме да приказваме, ще бъдем от първите обезглавени от новия „ национален съд ", предизвести тя.

„ Моля се да има мир в света. Моля се за ранените, осакатените, падналите, осиротелите. Моля се и за нашата страна и нашето общество – да имаме повече разсъдък, да имаме повече мощ и по-малко експанзия, да не бъдем овладявани дотам от бесовете, а да се научим да разграничаваме положителното от злото “, заключи Димова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР