Страховете, които се насаждат у обществото, че приемането на еврото

...
Страховете, които се насаждат у обществото, че приемането на еврото
Коментари Харесай

Хампарцумян отсече: Имаме техническата възможност!

" Страховете, които се насаждат у обществото, че приемането на еврото не било чак толкоз положително, са безусловно безпочвени ". Това разяснява ръководителят на съдружие " Институт на дипломираните финансови консултанти " Преслав Китипов.

 

" Има единствено позитивни импликации за това събитие, което се чака да се случи през 2025 година ", разясни Китипов в ефира на NOVA.

Той, дружно с финансистът и банкер Левон Хампарцумян и зам.-председателят на АКПБ Деян Василев проучиха присъединението на България към еврозоната, инфлацията и заплатите в страната.

" Имаме техническата опция през 2025 година да приемем еврото ", уточни Хампарцумян.

" Това дефинитивно ще се разбере през пролетта. Правителството и хората в Народното събрание, които го поддържат, са стимулирани да го създадат ", добави банкерът.

" Инфлацията скрива своята ужасна глава ", съобщи Василев.

" През последните месеци виждаме, че тя спада от ден на ден. Очакванията са през 2024 тя да намалее ", сподели още зам.-председателят на АКПБ.

Той разяснява, че България има четири критерия за влизане в еврозоната, три от които към този момент покрива.

Данните за инфлацията на ноември месец демонстрират, че инфлацията в България продължава да понижава на годишна база и към този момент шести месец тя е едноцифрена. През ноември месечната инфлация е 0,3 на 100, а годишната за ноември 2023 година по отношение на същия месец на предходната година - е 5,4 на 100.

В коледната си тирада по-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков също регистрира, че инфлацията понижава .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР