Страхотно преживяване е да бъдем в този град, да свирим

...
Страхотно преживяване е да бъдем в този град, да свирим
Коментари Харесай

Китайски квинтет обра овациите в Банско

Страхотно прекарване е да бъдем в този град, да свирим пред вас!, съобщи водачът на Ли Шаочуан квинтет. Той благодари на доктор Емил Илиев за поканата и на Китайската джаз асоциация, че ги е предложила да вземат участие на нашия реномиран фестивал. Бендът, който за първи път идва в България, показа в Банско репертоар най-вече от композиции на Ли Шаочуан, посрещнати с бурни овации от многочислената аудитория. Съпругата му Жун Цънцу свири в квинтета на вибрафон, Шюнгуан Джан - на китара, Шу Джутонг - на барабани, а басистът Хуан Юн-Адам е и секретар на Китайската джаз асоциация. Ли споделя, че се влюбил в джаза, когато преди 20 години слушал Адам да извършва тази музика. Вече 13 години Хуан Юн организира джаз фестивал и се стреми да подкрепя младите музиканти. Китайската джаз асоциация съществува неотдавна, само че към този момент натрупа опит в организацията на структурите, образованието, събитията, при което получава огромно подпомагане и от държавното управление, допълниха гостите.
В края на 80-те години нашата страна се отвори за света. Навлезе музика, която не бяхме слушали - рок, джаз, блус. Музикантите, както всички хора у нас, се разсъниха за новото и започнаха да свирят тези стилове, в Пекин се появиха доста млади реализатори, които се стремят да ги развиват. Заедно с тях се оформи и голяма аудитория с интерес към новото звучене, споделя Адам. Ежегодно през последните 10 години у нас настъпват позитивни промени, споделя Адам. Живея в Пекин, където всяка вечер може да посетите стотици концерти, в града има над 300 киносалона и така нататък
В началото нямаше кой да ни учи, музикантите се събираха и свиреха дружно, откривахме сами тънкостите на джаза. Постепенно в Китай започнаха да идват американски джазмени и да преподават в нашите огромни консерватории. Китайски музиканти пък отиваха в чужбина да учат стила и се връщаха вкъщи да предават знанията си на студентите, споделя Ли Шаочуан, ученик на консерваторията в Шанхай и магистър по джаз в университета на северен Тексас, Съединени американски щати. Той е свирил с Еди Гомес, Пат Матини, Били Дръмонд, Ури Кейн и други. В своите композиции Ли желае да реализира съразмерен баланс сред западните и източноазиатските мелодии.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР