Страхил Попов само преди 10 дни навърши 32 години и

...
Страхил Попов само преди 10 дни навърши 32 години и
Коментари Харесай

Страхил Попов: Левски ме искаше, но...

Страхил Попов единствено преди 10 дни навърши 32 години и самичък си направи подарък за рождения ден с трансфер в четвърти клуб в турската лига. След Касъмпаша, Хатайспор и Ейюпспор, той подписа с новака в Суперлигата Юмраниеспор от Истанбул. Защитник номер 1 на България за 2015-а година приказва особено пред Българска телеграфна агенция за новото предизвикателство, упоритостите си на терена, предишното в националния тим и упованията за идната акция.

Г-н Попов, прехвърлянето ви в Юмраниеспор стана в последния ден от трансферния интервал в Турция. Отдавна ли беше плануван, дълги ли бяха договарянията и за какво всичко се безусловно часове преди затварянето?

- По принцип имах предложение от различен тим от Суперлигата на Турция, както и от още един от 1-а лига. Сделката с другия тим от Суперлигата действително си беше пред завършване, само че в последния миг се появиха пречки и всичко завърши. И тогава, 24 часа преди края на трансферния прозорец, пристигна предлагането от Юмраниеспор, което одобрих.

Новият ви тим в този момент влезе в елита, само че не започва по никакъв начин добре. Нямате ли опасения от сложен сезон?

- На първо място си изпълних задачата да се върна в Суперлигата. А тимът не е слаб - приключи наедно с Фенербахче и загуби все с по 0:1 от доста мощни тимове като Трабзонспор, Адана Демирспор и Анталияспор. Аз по принцип виждам всички мачове в Турция. Ако не онлайн, то след това си ги пущам на запис, тъй че съм изцяло осведомен с тимовете. Юмраниеспор е упорит дилетант, в който има доста качество. А също по този начин е клуб, който занапред ще се развива. В съблекалнята атмосферата е доста положителна, приятна за работа.

Каква е истината за появилата се преди повече от месец информация, че са ви търсили от Левски (София) и този вид стоеше ли пред вас?

- Да, имах предложение и от Левски. Ценя извънредно високо Станимир Стоилов, който е мой първи треньор в мъжкия тим на Литекс. Искам да му благодаря за голямото почитание, което показва към мен. Наистина го правя оценка! Но задачата ми беше да остана зад граница и то на колкото се може на по-високо равнище. Турското състезание е топ в Европа, а като финанси - генерално видяно, евентуално е директно след огромните пет лиги. Да не приказваме какви прехвърляния се вършат - и входящи, и изходящи. В България елементарния почитател, хората с интерес към футбола, нямат действителна визия за положението на шампионатите, които не се излъчват всеобщо по малкия екран. Специално за Турция пък напълно.

Националният тим на България има нов селекционер, който разгласи и първите си избраници. Може ли да ви забележим още веднъж с националната фланелка в този момент?

- В мен остана едно оскърбление от метода, по който се случи излизането ми от националния тим. Подчертавам, че постоянно, постоянно съм давал 100% от себе си за България. Но когато си в чужбина, е мъчно. Сменяш полети, имаш от време на време и три мача за клубния си тим в границите на една седмица. Трябва да внимаваш да не се контузиш, което става постоянно и от изтощеност. Имаше недоумение от страна на Ясен Петров за моята обстановка. Мога да кажа, че в последните 10 години няма доста футболисти с толкоз огромен брой мачове зад граница все на високо равнище. Без да недооценявам други момчета, които също са зад граница. Също по този начин и с Георги Дерменджиев, който беше преди Ясен Петров на поста народен селекционер, имаше грешки в връзката.

-Отново сте в Суперлигата, най-вероятно ще бъдете титуляр в Юмрание. Очаквате ли да бъдете потърсен от новия народен селекционер Младен Кръстич?

- Не се надявам на покана, тъй като националният тим е към този момент затворена страница за мен. Разбира се, човек в никакъв случай не би трябвало да споделя в никакъв случай. Има някои експерти, с които съм работил, на които безпределно държа. И в случай че някой от тези хора е народен треньор, и има потребност от моята помощ, бих се отзовал.

-Видяхте към този момент състава на националния тим за мачовете с Гибралтар и Република Северна Македония. Какво е първото ви усещане?

- То и преди се правеше подмладяване, а резултатите ги видяхме. Нямам нищо срещу, това е натурален развой, само че дано е с подобаващите млади играчи. Трябва да има няколко млади момчета, които дружно с по-опитните, да се направи сплав. Сега са единствено най-вече млади, само че не може по този начин да се гради народен тим. Но аз съм българин и им искам триумф от все сърце. Също по този начин поисквам на младите футболисти освен да създадат трансфер зад граница, само че и да се задържат в задграничните си тимове. Това е единственият късмет да се вдигне равнището на националния тим - футболистите да играят постоянно и единствено в мощни тимове и шампионати.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР