Страхът от змии е сред най-разпространените фобии. Но много хора

...
Страхът от змии е сред най-разпространените фобии. Но много хора
Коментари Харесай

Защо се страхуваме от змии и паяци?

Страхът от змии е измежду най-разпространените уплахи. Но доста хора не са виждали змия онлайн. Откъде тогава произтича този мощен боязън? Изследване, оповестено в в сп. Psychological Science, открива, че хората са развили вродена наклонност да откриват бързо змии и паяци и да се научат да се боят от тях.

Психолозите открили, че и възрастните, и децата засичат изображения на змии и паяци измежду голям брой други обекти по-бързо, в сравнение с жаби, цветя или гъсеници.

" По време на еволюционната история хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали преимущество да оцеляват и да се възпроизвеждат ", споделя Ванеса Лабу, психолог от Университета на Вирджиния. " За хората, които засичали наличието на змии доста бързо било по-вероятно да предадат гените си по-нататък ".
 змия ThinkStock/Getty Images
Антрополози даже настояват, че способността да се виждат змии в дивата природа може да е предиздвикала ранните примати да развият по-добро зрение и по-голям мозък .

Учените са изследвали страха от змии . Според Лабу това възприятие е в действителност публикувано, макар че в реалност няма причина за това извънредно омерзение и ненавист към змиите.

В извършеното проучване и възрастни, и тригодишни деца откривали изображенията на змии, обградени от други обекти със сходна форма и цвят, по-бързо спрямо други скрити обекти.

Учените са създали проучване и с паяци и резултатът е бил същият. Затова считат, че те са били нещо рисково по времето, когато хората са се развивали. „ За нещата, които са рискови през днешния ден, да вземем за пример огнестрелните оръжия , не сме имали задоволително време да развием дарба да ги виждаме по този начин бързо ", настояват учените.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР