Страхът от смъртта са два основни мотива, които подхранват желанието

...
Страхът от смъртта са два основни мотива, които подхранват желанието
Коментари Харесай

Модерните технологии може да удължат живота на хората   

Страхът от гибелта са два съществени претекста, които подхранват желанието на човечеството за величие. От незапомнени времена безчет генерации са се опитвали да схванат тайната на дългия живот.

В наши дни, големият прогрес в науката и технологиите разреши на учените да схванат същността на биологичния живот на клетъчно и генетично равнище. В резултат на това продължителността на живота непрестанно се усилва, което демонстрира, че научните интервенции имат капацитет да удължат доста човешкия живот.

3D принтери
Човек може да си показа изгодите от опцията да размени изцяло черния дроб, сърцето или други жизненоважни органи. Вместо да одобряваме години наред медикаменти, можем просто да отидем в най-близката клиника, където лекарите ще създадат 3D щемпел на орган, като употребяват кафези от тялото на пациента, съобщи Димитър Ганев, съучастник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа.

Замяната на органи ще се прави благодарение на роботизирана хирургия и в границите на няколко дни човек ще бъде като нов, без боязън от отменяне на трансплантирания орган. Този развой може да се повтаря още веднъж и още веднъж за всеки жизненоважен орган, който да го поддържа млад, здрав и функционален.

За развъждането на нови органи, регенеративната медицина употребява стволови кафези, които могат да дадат началото на всевъзможен вид кафези в тялото. Те се намират в ембрионалните кафези, само че до момента в който порастват, клетките на множеството органи се диференцират и губят способността си да се регенерират.

Използвайки стволови кафези и обвързваните с тях биологични сигнали, учените могат да отглеждат нови органи от нулата. Тук е нужен 3D принтер, с цел да се подсигурява, че се възпроизвежда точната ултраструктурна настройка на въпросния орган, изясни Димитър Ганев.

Наскоро откриватели от Израел напечатаха на 3D принтер пълноценно човешко сърце от кафези на пациент, което дава вяра, че технологията може да се употребява за подмяна на заболели органи в бъдеще. 3D принтирането на органи ще направи донорството излишно.

Андроиди
Концепцията на този способ е необятно разпространявана от футуристите, които настояват, че хората не се нуждаят от тяло, с цел да съществуват. Планът е да се проектира интерфейс мозък-компютър, който да устои на рестриктивните мерки на физическото тяло. Това ще удължи живота на индивида в продължение на стотици години, в случай че не и безпределно. Тази посока наподобява най-обещаваща, съгласно прогнозите тя ще бъде приложена до 2040 година, сподели Димитър Ганев от E-CARD.

Неуморните старания на Илън Мъск да създаде интерфейса мозък-компютър посредством неговия план Neuralink демонстрираха забележителен прогрес. Руският магнат Дмитрий Исков също влага съществено в сходен бизнес. През 2011 година той започва Initiative 2045, начинание за подмяна на човешки тела с роботизирани аватари, всеки екипиран с човешко мозъчно наличие, в това число схващане.

Регенеративно кръвопреливане
Това е най-странната и спорна интервенция. Като им се прелива плазма от по-млади хора, възрастните могат да извърнат стареенето. Смята се, че младата кръв може да помогне на възрастния организъм да стане по-здрав. Тази концепция беше тествана със страховита процедура, наречена парабиоза през 50-те години на предишния век.

Експериментът с парабиоза включва свързване на тъканите на две мишки, с цел да се дефинира дали кръвоносната система на едно животно е повлияла на другото. По-конкретно, главната цел е да се дефинира дали по-старото животно може да живее по-дълго вследствие на потреблението на по-млада кръв.

Оттогава откривателите се пробват да схванат дали това може да се ползва и при хората. Многобройни изследвания демонстрират, че младата кръв може да обърне обвързваните с възрастта нарушавания, само че това остава да бъде дефинитивно открито. Доказано е, че по-младата кръв съдържа високи равнища на GDF-11, протеин срещу стареене. С придвижване на възрастта хората последователно губят този протеин.

В момента стартъп, наименуван Ambrosia, предлага скъпи вливания на по този начин мечтаната млада плазма. Правителствените здравни организации обаче се намесиха, с цел да предупредят хората против практиката, базирайки се на изказванията, че дълготрайните изгоди от процедурата занапред ще бъдат потвърдени.

Хапчета за дългоденствие
Първите хапчета за активиране на ензимите срещу стареене към този момент са на пазара, сподели Димитър Ганев от E-CARD. Смята се, че през идващите години те ще могат да удължат човешкия живот с 50% или повече.

Един образец за такива таблетки се създава от фармацевтичната компания Elysium. Elysium Magic Pill се основава на добавката NAD +, молекула, за която е потвърдено, че забавя стареенето.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР