Страхът от коронавируса ще затихне и фокусът на вниманието ще

...
Страхът от коронавируса ще затихне и фокусът на вниманието ще
Коментари Харесай

“Коронавирусът не е достатъчно апокалиптичен за воайорското съзнание на късномодерния потребител“

Страхът от ковид ще затихне и фокусът на вниманието ще бъде преместен от нови катастрофични сюжети. Развратеното воайорско схващане на късномодерния консуматор на катастрофични събития няма да се задоволи да се закрепи прекомерно дълго за този дразнител. Ще си търси други дразнители, разяснява общественият антрополог Харалан Алекснадров във вторник пред БНР.

След пика на тревога от разрастването на болестта от ковид ползата ще се измести, предвижда той.

“Но защото ние имаме сдържан потенциал да се тревожим, стеснен потенциал, и непрекъснато се появяват някакви други мотиви за паника, “приучени сме “ от непрекъснатото бомбардиране с нови тласъци да търсим нови тласъци . Това е един развой на забързване, при който сякаш не можем прекомерно дълго да се съсредоточим върху един мотив за възбуденост . Имаме потребност да поддържаме непрекъсната възбудимост. Това е доста очевидно при хората, които са втренчени в екраните на мобилните си телефони и непрекъснато сменят тласъците “, разяснява той.

“Ще се уморим да се тревожим. Ще спре да ни е забавно и ще насочим паниките си и вълненията към някакъв различен мотив за разтревожване , какъвто сигурно световният свят ще ни сервира. Просто хората са капризни. Няма да бъдат задоволени от ковид задоволително дълго. Не е задоволително трогателен и не им предлага задоволително трагични, апокалиптични картини, с цел да могат същински да се възбудят “, разяснява Харалан Александров.

“Това, което се случва сега, от статистическа позиция наподобява не по-опасно от общоприет грип, само че защото е ново и непознато, а нашият свят без друго е изпълнен с прекалено много нови и непознати развития и затова е доста обезпокоителен и под напрежение, обществото избира да се уплаши, свръхмерно съгласно мен от тези непознати развития. И цялата информационна система се активизира, с цел да ускорява и да истеризира тази, другояче основателна, паника “, счита още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР