Страхът от интимност е нещо реално за много хора. Именно

...
Страхът от интимност е нещо реално за много хора. Именно
Коментари Харесай

Какво да правим при страх от интимност

Страхът от фамилиарност е нещо действително за доста хора. Именно този боязън ги кара да „ бягат “ от обвързване с различен човек. В какво тъкмо се показва страхът от обвързване и по какъв начин може да бъде преодолян?

Копнеете ли за връзка с сътрудник, само че в това време не може да понесете мисълта за отменяне? Безспорно отварянето на сърцето ви към някого е едно от най-уязвимите неща, които може да извършите. Съществува риск от болежка, само че има възможност и за споделена обич, написа уеб сайтът rozali.com.

Болка от минали връзки

Любовният „ багаж “ от предишното, който е кондензиран с мъчителни мемоари и разочарования е едно от главните неща, които основават страха от фамилиарност. Болката, която сте понесли в предишните си връзки, може да сътвори твърда и непропусклива обвивка към сърцето ви. По този метод оставате в сигурност, само че пък се лишавате от опцията да изпитате красиви и лечебни връзки, които единствено една връзка с различен човек може да обезпечи. Болката от предишното може да се е натрупала постепенно и последователно след поредност неуспехи в любовта, само че е допустимо и да е породена единствено от една единствена връзка, която безусловно ви е оставила раздрани на части.

„ Ограничителен “ жанр

Друга причина за страха от фамилиарност може да бъде по този начин нареченият дистанциран, ограничаващ жанр на обвързаност. Това нормално значи, че страхът от фамилиарност се корени в детството и е обвързван с мозъка ви. Този жанр на любовно другарство държи на независимостта. Много хора, които имат този съответен жанр на обвързаност в действителност копнеят за връзка, само че имат проблем с построяването на непосредственост в едни любовни взаимоотношения. Това е програмирано в техния мозък, който заобикаля интимността. Тези хора могат да изпитат неконтролируемо предпочитание да се отдалечат от колегата си, когато той желае по-сериозно обвързване. Това може да направи построяването на близки връзки предизвикателно и за двамата сътрудници.

Как да превъзмогнете страха от фамилиарност?

Не правете дребните неща огромни

Този съвет е изключително годен за хората, които имат ограничаващ жанр на обвързаност, само че същото може да се отнася до всички, които имат боязън от фамилиарност. Мозъкът ви може да прави всичко по силите си, с цел да ви накара да избягате от евентуалния сътрудник. Може даже да излизате с някого, който бихте определили за съвсем „ съвършен “, само че стартирате да се съсредоточавате върху някой дребен негов подробност, на който придавате прекомерно огромно значение. Свръхфокусирането върху дребен минус в другия човек би могли изцяло да замъгли неговите положителни качества. Ако усетите, че имате сходна мисловна наклонност, пробвайте се да мислите за позитивите в личността на даден човек.

Осъзнайте казуса си

Ако избягвате интимността, само че знаете, че желаете сериозна връзка, имайте поради, че мозъкът ви ще откри доста способи да саботира вашите връзки. Например, вие ловко може да избягвате диалога за дефинирането на връзката. Или пък може да откриете, че пренебрегвате известия или позвънявания от колегата ви след физически или прочувствен съкровен миг. Възможно е също по този начин да имате вярвания по отношение на брака или обвързването, съгласно които те допускат липса на независимост и ограничаване. След като към този момент разпознаете казусът, който имате със страха от обвързване, към този момент може да работите по неговото поправяне. По този метод ще съумеете да влезете във връзка, вместо да я отбягвате. Ако забележите, че се отдръпвате след непосредствен миг с вашия сътрудник, пробвайте се да вникнете в същината на вашата реакция. Това е мозъкът ви, който просто се пробва да ви защищити. Предизвикайте себе си, като осъзнаете, че тази тактика не ви прави работа.

Малката взаимозависимост в никакъв случай не наранява

Днес независимостта е издигната на фундамент. Разбира се, жизненоважно е да бъдем самостоятелни персони. Хората със боязън от фамилиарност обаче не знаят по какъв начин да разчитат на другите по здравословен метод. Това са хора, които нормално се гордеят със себе си, тъй като се оправят с всичко сами. Те мъчно биха помолили някого за помощ. Подобно държание обаче може да ви изолира от останалите, както и да накара колегата ви да се почувства отритнат. Позволете си да бъдете обичани, обгрижвани и да ви се оказва помощ. Важно е да може да се справяте с всичко сами, само че в случай че това е казусът, няма да ви навреди от време на време просто да се отпуснете.

Не поставяйте всички под общ знаменател

Ако сте имали една, две или повече провалени връзки, това не значи, че в никакъв случай няма да намерите човек, който да ви обича и най-важното - който няма да ви нарани. Покажете своята накърнимост и заявете доверието си. Само това е методът да имате в действителност пълноценни връзки без боязън от фамилиарност.

Понякога консултацията с психолог може да бъде потребна, когато става въпрос за боязън от фамилиарност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР