Страхът от числото 13 идва и от скандинавски мит. Легендата

...
Страхът от числото 13 идва и от скандинавски мит. Легендата
Коментари Харесай

Истината За Петък 13! Ето Какво Задължително Трябва Да Направим, За Да Се Отървем От Проклятието!

Страхът от цифрата 13 идва и от скандинавски мит. Легендата споделя по какъв начин 12 боговепразнували във Валхала - домът на господ Один, когато се появил 13-тия господ на злото и огъня – Локи. Той нахлул на празненството и умъртвил със стрела бога на насладата – Балдер. След неговата гибел Земята потънала в мрак и печал.

Според нумеролозите цифрата 13 се възприема като нещастно, единствено тъй като се намира след 12. Числото 12 се счита за натоварено с позитивна сила и символика. 12 са апостолите на Исус, боговете на Олимп, месеците в годината,зодиакалните знаци, племената на Израел.

При карти таро, които се считат за най-достоверния метод да се предскаже бъдещето, 13-тата карта е картата на гибелта.

В доста страни на света суеверните хора се боят от петъка, когато той съвпадне с 13-то число. Те чакат неприятности и се стараят да не взимат съществени решения, а всички беди, които им се случват приписват на съдбовния ден.

Някои изключително суеверни хора в петък 13-ти се затварят през целия ден у дома, не дават отговор на телефонни позвънявания, не поглеждат през прозореца, не отварят вратата на никого, очаквайки с неспокойствие минутата, в която ще приключи денят.

Страхът от „ петък 13-и ” се назовава „ параскевидекатриафобия ”. Както сами се сещате, думата е гръцка и е формирана от три други – „ параскеви ”, което значи „ петък ”, „ дека триа ” е „ тринадесет ”, а „ уплаха ” е „ боязън ”.

Страхът от този ден има корени в древността. Според някои остарели поверия в петък 13-ти си правели сборище 12 вещици, събирали се таласъми и всевъзможни тъмни създания и в самия кипеж на веселието, когато изгрявала цялостната луна се появявал Сатаната.

Някои считат, че точно в петък 13-ти Адам и Ева са откъснали неразрешения плод и в подобен злокобен петък Каин умъртвил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.

Съществува още едно съображение петък 13-ти да се назова черен. И това е действителен исторически факт. На 13 октомври 1307-ма по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват задържани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в разкол, содомия и всевъзможни други закононарушения. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

Британската мълва пък носи следната легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-ти станал толкоз публикуван измежду англичаните, че управляващите на Острова решили обществено да потвърдят глупостта на суеверието. Построили транспортен съд, който бил наименуван “Петък ”. Строителството му почнало в петък 13-ти. На вода бил спуснат също в петък 13-ти и излязъл в намерено море още веднъж в петък 13-ти. Оттогава никой не видял кораба и не чул новина от екипажа.

Досега доста моряци отсрочват под друг предлог да излизат в намерено море в този ден.

С петък 13-ти е обвързвано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. В петък 13 декември 1907 година един от най-големите за времето си кораби – издигнатата през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон ” се разрушила в рифовете.

На 13 април 1970-та детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята.

Интересни обстоятелства

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден. Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Според законите на американския щат Индиана в петък 13-ти всички стопани на черни котки, би трябвало да пускат питомците си на разходка на улицата, единствено в случай че им сложат звънче на нашийника.

За да избегнете страшните последици от този “черен ” ден съгласно националните поверия би трябвало просто да поседите в църквата./binar.bg
Tags: ОЩЕ ПРОРОЧЕСТВАМИСТЕРИИНЛОизвънземниКОНСПИРАЦИИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР