Страхът, че войната се завръща с нова сила, постепенно обзема

...
Страхът, че войната се завръща с нова сила, постепенно обзема
Коментари Харесай

Войната се завръща в Източна Украйна


Страхът, че войната се завръща с нова мощ, последователно обзема хората в Източна Украйна. Стрелбите и детонациите още веднъж са всекидневие, има и от ден на ден цивилни жертви. Конфликтът очевидно отново навлиза в гореща фаза.

Преди по-малко от година външните министри на Германия и Франция приветстваха в своя декларация завършването на новия граничен пункт в региона на Луганск, Източна Украйна. Той трябваше да облекчи живота на хората от двете страни на фронтовата линия, давайки им опция да пътуват сред Украйна и самообявилата се Република Луганск.

Решението за новия граничен пункт в градчето Счастя беше признато на Парижката среща на върха през 2019 година. И до през днешния ден обаче пунктът си остава блокиран, а примирието не се съблюдава. Войната още веднъж се завръща в дребния град. Миналата седмица той беше обстрелван още веднъж - за първи път от 5 години насам.

Жертви и от двете страни
Редакцията предлага
„ Цинизъм е, че градът беше подложен на обстрел рано сутринта, таман когато учениците потеглят на учебно заведение “, споделя шефът на локалната администрация Олександър Дунез, който бил ранен, до момента в който отивал да огледа вредите от обстрела. За благополучие, този път се разминало без убити. А: по данни на ОССЕ, единствено през август са били убити 11 души.

Нараства и броят на починалите украински бойци, само че жертви има и от страната на сепаратистите. Руската държавна телевизия оповестява за набези против села и градове в окупираните територии, както и против инфраструктурни обекти. Жителка на Счастя описа пред „ Радио Свобода Украйна “, че страхът на локалните поданици още веднъж се е завърнал, въпреки и в никакъв случай да не ги е напускал напълно след събитията от 2014 и 2015 година.

Хората от конфликтния район се притесняват, че войната може да навлезе в нова гореща фаза. Почти не минава ден, в който членовете на интернационалната наблюдателска задача на ОССЕ да не записват десетки и стотици нарушавания на контрактуваното помирение - от престрелки до тежки детонации.

„ Обикновено стрелбите стартират заран на зазоряване и не престават вечерта, когато стартира да се притъмнява “, споделя боец от украинската войска. А различен твърди, че позициите на двете страни по фронтовата линия още веднъж са се сближили прекомерно рисково.

Отново се употребява тежко оръжие

От осъщественото евакуиране на двете враждуващи страни на безвредно разстояние очевидно към този момент не е останала и диря. Тежките оръжия също са се завърнали край фронтовата линия. Русия в това време реши да не удължава периода на наблюдателската задача на ОССЕ край съветските гранични пунктове Гуково и Донецк. Сегашната задача изтича в края на този месец.

Споразумението от Минск, което трябваше да донесе мир на района, не се съблюдава от дълго време, а мъчно постигнатият прогрес е дефинитивно премахнат.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР