Страх цари сред служителите на БАБХ на Капитан Андреево. Персоналът

...
Страх цари сред служителите на БАБХ на Капитан Андреево. Персоналът
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Страх цари сред служителите, персоналът е потиснат

" Страх царува измежду чиновниците на БАБХ на " Капитан Андреево ". Персоналът е подтиснат. В първия ден от изключителния одит, който направи задача на Европейска комисия, трима чиновници - ветеринар и фитосанитари, не са се явили на работа ".

Това заяви шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов пред Българска национална телевизия.

Агенцията по сигурност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП поради откритите фрапантни нарушавания при контрола на граничния пункт " Капитан Андреево ", осъществяван в последните 10 години от частна компания.
" Малко забавихме представянето на данните, с цел да съберем нужните доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние приказваме за компрометирани колета за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е потвърдено - тези числа, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат показани ".

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други способени органи, съобщи Даскалов. Три са групите артикули, влизащи през " Капитан Андреево ".

Миналата година, при минали към 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са отпътували в трети страни. Останалите са за България и Европейски Съюз.
Христо Даскалов удостовери думите на Ивайло Мирчев от " Демократична България ", че службите са имали задоволително информация за нередностите на " Капитан Андреево ", допълват от novini.bg..

Трима са чиновниците, които в навечерието на инспекциите са излезли в болничен, без да има забележими аргументи за това, сподели Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души.

" Особено в последните няколко месеца, изключително чиновници, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един миг като стартираме да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви контракти са били сключвани с тяхна помощ - имам много чиновници, и в централно ръководство, които ненадейно се разболяха и към този момент боледуват много време. Чакат ни да станат измененията в изпълнителната власт, да се върнат верните хора и схемата още веднъж да проработи.

Частната компания е напуснала пространствата на граничния пункт един ден преди инспекциите. Те са го трансформирали в офис, когато влязохме вътре да гледаме тези пространства, възприятието беше доста неприятно. Лабораторната активност е прекъсната на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като към този момент няма прозорец от време, в който да не се взимат.

" Покриваме 24 часа. Предната скица по никакъв метод не нарушаваше това вярно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си разрешавали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което значи, че половината са изсмукани отнякъде. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР