Страх сред хората, тягостна тишина и празни паркове. Такава е

...
Страх сред хората, тягостна тишина и празни паркове. Такава е
Коментари Харесай

Българка в Барселона: Хората не смеят да излизат от домовете си

Страх измежду хората, тягостна тишина и празни паркове. Такава е ситуацията в Барселона след атентата на 17 август. Това описа българката Леда Гачурова, която живее от 2009 година в Испания. „ Бях на към 3 км от мястото на атентата, само че чувах сирените. Имаше и доста хеликоптери. Така разбрахме, че се случва нещо. Моя другарка даже е директен свидетел на ужаса, защото работи в мола до „ Лас Рамблас “. Каза ми, че даже е нямала време да вземе телефона си и да се обади на близки. Паниката е била голяма. Евакуирали са ги в подземие, а таксита са извозвали гратис хората “, разяснява Леда от уеб страницата Barcelona.com.

Според нея нещастието е била предстояща на фона на кървавите атентати в европейски столици, на които станахме очевидци. Тепърва обаче хората започвали да осъзнават случилото се, написа " Монитор ".

„ Минаваме постоянно по тази улица с мъжа ми, който е екскурзовод. Можехме и ние да сме на мястото на атентата. Все отново това е сърцето на града. Сега съм на разходка с бебето си в парка, който е наоколо до дома ни. Обикновено е цялостно с майки с колички, в този момент обаче е празно. Виждам единствено един татко. Много е тягостно. Въпреки всичко обаче би трябвало да продължим “, изясни сънародничката ни.

Според Леда Гачурова мъжът й би трябвало да посрещне нова туристическа група в събота. Наши сънародници обаче към този момент се свързали с него по телефона, с цел да го питат каква е ситуацията в града. Те изпращали децата си, които били на по 18-19 години, и желали да знаят дали да анулират пътуването.

„ Барселона е огромна туристическа дестинация, само че съгласно мен ще има отлив от гости най-малко през първите няколко месеца след атентата “, счита Леда Гачурова. Тя посочи и че се организира огромно шествие на площад „ Каталуня “.

По стичане на събитията наоколо до мястото на случая се е озовал и ръководителят на Националната пациентска организация у нас доктор Станимир Хасърджиев. Хотелът, в който е отседнал в Барселона, се намирал на три директни от злощастната „ Лас Рамблас “.

„ Чух колите за спешна помощ, хеликоптерите и по този начин разбрах за протичащото се. Дори имам и другари, които бяха отседнали в хотел тъкмо до мястото на атентата. Бяха блокирани в хотела, едвам сутринта съумяха да изоставен, защото трябваше да пътуват за Бразилия. Страшно е, само че в такива обстановки нямаш различен избор с изключение на да си кажеш, че би трябвало да продължиш. Другото значи, че са победили тези, които желаят да всеят боязън у нас. Всъщност, отново по стичане на събитията, се оказах в Берлин и Брюксел още веднъж по време на атентатите там “, разяснява доктор Хасърджиев. Той посочи, че сега Барселона е цялостна с туристи и това евентуално е измежду аргументите за атентата там по това време на годината. Били са анулирани всички празненства в града, само че няма отсрочени полети.

В същото време шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов изрази мнение, че атентатите в Испания няма да прекратят пътуванията към тази дестинация. По думите му и след терористичните офанзиви в Париж, Ница, Лондон и Брюксел не е имало спад на пътуванията към тези градове.

„ Преди години имаше подобен спад в растежа на туристите, идващи в Европа от далечни дестинации като Япония и Китай, тъй като хората не знаеха дали застраховките им покриват такива опасности. Още по-малко пък от сходни събития се въздействат пътуванията с бизнес цел. При предишни случаи пътуванията останаха на същото ниво”, сподели Драганов.

Според него даже мястото на атентата ще се трансформира в своего рода туристическа атракция. „ Съвсем естественото човешко любознание ще кара повече туристи да отидат и да видят това място”, счита специалистът.

„ В Париж да вземем за пример първите туристите след терора отидоха пред зала „ Батаклан” и занесоха цветя в памет на жертвите. След това там започнаха да вървят повече туристи. Отделно се следи и взаимност със страните, станали обект на тероризъм”, добави Драганов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР