Страх и обиди. Може да звучи крайно, но така накратко

...
Страх и обиди. Може да звучи крайно, но така накратко
Коментари Харесай

Симеон Василев, "GLAS": Не виждаме политическа подкрепа за ЛГБТИ хората и правата им

Страх и обиди. Може да звучи извънредно, само че по този начин в резюме могат да бъдат систематизирани реакциите на политическите обединения към правата и проблемите на ЛГТБ общността в следващата предизборна акция.

И в нея, нито една партия или коалиция не посмя да заеме ясно позиция по тематиката. И до момента в който част от тях се опасяват да приказват обществено по проблемите, други политици непосредствено ги употребяват против общността - всекидневно националистическите обединения, само че този път и с фиксация от Българска социалистическа партия, която напряко изиска референдум за " джендър идеологията " (повече по тематиката четете ). В последните дни, представители на ГЕРБ-СДС се включиха и с подигравателни мнения на тематиката " мъже, които се вършат на дами " във връзка.

" Дневник " попита част от неправителствените организации, които се занимат с правата на ЛГТБ общността за коментар.

Темата за човешките права остава отвън политическите стратегии даже на демократичните партии в България. Това установи Деница Любенова - ръководител и шеф правна стратегия на неправителствената организация " Действие " - и по време на тази предизборна акция. Тя добави, че освен правата на ЛГБТ хората не са застъпени, а и правата на малцинствата и бежанците. Само обособени политически лица подписаха декларацията на София Прайд, която пускаме постоянно преди избори. Но се надяваме поддръжката за идеята ни да пораства в идващите години, сподели Любенова.

Иван Димов, създател и ръководител на Управителния съвет на фондация " Single Step " , твърди, че от организацията са водили диалози с представители на партии, които по думите му са естествени съидейници на идеята на ЛГБТИ хората, само че единствено в персонални диалози те показват поддръжка. Публично организацията не е видяла партиите да застават зад правата на ЛГБТИ хората.

Мануела Попова, информационен управител на фондация " Билитис " , счита, че правата на ЛГБТИ хората се засягат главно преди избори, като метод за трупане на политически дивиденти.

" Ние работим като организация съвсем 20 години. Последните години ни е по-трудно да образоваме младежи по тематиката за гражданско обучение, даже не става въпрос за ЛГБТИ тематики. Почти невероятно е да беседваме с младежи, освен с възпитаници, точно поради страховете след опитите за въвеждане на Истанбулската спогодба. Не ми е известно да има обучителни стратегии, за нас е изцяло невероятно да бъдем в учебно заведение. Това е тъпо, тъй като съгласно мен всеки подрастващ би трябвало да има гражданско съзнание. Младежите би трябвало да излизат на 18 години от учебно заведение, подготвени да гласоподават и да дадат своето доверие на политическа партия ", сподели още Попова и изрази страдание, че вместо политики за хората се прави политика против избрани групи хора.

Представителите на организациите се сплотяват към концепциите за промени в Наказателния кодекс за закононарушения от ненавист въз основата на полова ориентировка и полова еднаквост, правна регулация на връзките сред лица от един и същи пол. Според Иван Димов промените в Наказателния кодекс могат да се случат с доста дребни промени на съществуващите разпореждания, само че за задачата е нужна политическа воля. Нещо, което представителите на трите организации не виждат на този стадий.

" Дневник " разгласява и диалог по тематиката със Симеон Василев. Той е създател и ръководител на Фондация " GLAS " (Gays and Lesbians Accepted in Society), един от уредниците на София Прайд и от години се занимава с ЛГБТИ активизъм.

Очаквахте ли правата на ЛГБТИ общността да бъдат включени в политическата акция и партийните стратегии?

- Те са включени, само че с отрицателен знак. За следващ път ставаме очевидци на една целенасочена акция против ЛГБТИ хората. Кампания, която трансформира гей хората в някакво чудовище, с което политици, и най-много Българска социалистическа партия, пробват да плашат обществото.

За жал, не виждаме нито една мейнстрийм политическа партия, като се изключи " Зеленото придвижване ", която в последните 10-12 години да взема позиция в поддръжка на правата на ЛГБТИ хората. Ние сме част от обществото, само че се усещаме изключени и не политически показани.

За какви промени на законите се бори вашата организация?

- Наказателният кодекс, в действие към днешна дата, не включва половата ориентировка и половата еднаквост или изразяването на пола като признаци, на основата на които се правят закононарушения от ненавист - тирада на омразата и други закононарушения. Това е борба, която водим повече от 20 години.

Разбира се, правното признание под някаква форма на еднополовите партньорства, както и признание в България на еднополовите бракове, подписани в други страни от Европейски Съюз.

Но промените на законите са " черешката на тортата ". За да достигнем до тях би трябвало да работим доста за смяна на настройките, нещо, което фондация GLAS прави с обществените си акции, създаване на по-видима общественост, което реализираме посредством услуги за общността и единствения общностен център - Rainbow Hub, както и посредством огромни обществени събития и митинги, какъвто е София Прайд, който организираме.

Българска социалистическа партия разгласи референдум против " джендър идеологията " в учебните заведения. Какво е мнението Ви за този референдум? Ако сходен референдум се реализира, това по какъв начин ще се отрази на ЛГБТИ общността в България?

- Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова язди един починал кон, който ще се спъне на 4-процентовата преграда. Надявам се Българска социалистическа партия да не мине тази преграда, тъй като тази злоба и измисляне на врагове са извънредно пагубни точно за децата. Те са пагубни за доста младежи, които са ЛГБТИ. Сигурен съм, че този референдум няма да се реализира. За мен, това е на ниска цена опит за привличане на предизборно внимание. Не мисля, че това изобщо ще доводе до печелене на гласове обаче.

Българска социалистическа партия е извънредно отчаяние за всеки човек с леви хрумвания. Партията заема през последните години прекомерно консервативна, и даже бих споделил анти-българска позиция в политиката си. Корнелия Нинова доста постоянно споделя: " дано пазим децата, децата на България са най-важното ". Напълно склонен съм с нея, само че за какво да пазим децата в бракове, в които има принуждение от страна на брачна половинка към брачната половинка му?

Има един фиктивен проблем, който Българска социалистическа партия употребява, с цел да притегли медиен интерес. Но в действителност, той стъпва на съветски опорки.

" Джендър идеологията " и хомофобията по-скоро, като оръжие на пропагандата, е ясно, че потеглят от една страна и това е Русия.

" Джендър идеологията " е пвсевдо-научен термин, фиктивен от Ватикана, като противопоставяне на правата на дамите, равенството сред половете и ЛГБТИ правата. При Корнелия Нинова " джендър идеологията " се употребява като агитация, която надали не ще накара децата да сменят пола си. Няма нищо такова.

В последните си изявления Нинова споделя, че поддържа хомосексуалните хора, само че " не пипайте децата ". Има някакъв огромен дисонанс в това, което тя приказва. Ако тя поддържа хомосексуалните хора, нямаше да прави нещо сходно.

Как смятате от неправителствените организации, които защитавате тези права, да отговорите на спекулациите?

- Не мислим да отговаряме. Това, което вършим, е да работим за общността, да поддържаме общността посредством психотерапевтични съвещания, посредством общностния ни център, посредством най-голямото ни събитие - София Прайд.

Ние продължаваме да работим за общността ни, само че не се включваме в тази предизборна кална стихия, тъй като тя няма правота. Всичко, което Корнелия Нинова и представители на Българска социалистическа партия споделят, са откровени неистини. Ако някой я попита какво е " джендър идеология ", съм сигурен, че тя няма да може да изясни. Нинова цитира. Аз мисля, че Нинова даже не прави разлика сред полова ориентировка и полова/джендър еднаквост. Така че под никаква форма няма да отговаряме, а ще продължим да работим интензивно върху тематиките ни. Редно е да обърнем внимание на това, че за нас, като ЛГБТИ организации, българското учебно заведение е една огромна затворена врата, поради цялата нервност към Истанбулската спогодба, както и доста други случаи.

Хомофобията в учебно заведение съществува и постоянно тя става причина деца да вършат опити за самоубийство, тъй като не са признати, тъй като са унизени и обиждани. Ние, като организации, не доближаваме до учебните заведения, с цел да можем да помогнем на децата. 

А в идващия миг сме изправени пред едни политически крачетала, които се пробват да уплашат хората и най-много родителите, от една друга част на обществото, която е тук, съществува и е изцяло годна.

В момента съществуват ли образователни стратегии, в които са заложени проучването на човешките права и в частност, правата на ЛГБТИ общността?

- Доколкото ми е известно не, такива часове няма. Няма и такива специфични стратегии. Разбира се, има споменаване на тематиката за хомосексуалността -. Сексуалното обучение е извънредно значимо. Трябва да обърнем внимание, че ние приказваме за безвреден секс, за полово излъчени инфекции - неща, на които децата е значимо да бъдат научени.

Но в образователната стратегия няма нищо, което да е целеустремено по ЛГБТИ въпроси.

В края на януари 48-ото Народно събрание отхвърли приемането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение. Основните причини бяха свързани с това, че зад Законопроекта представители на Българска социалистическа партия и " Възраждане " виждат хрумвания на Истанбулската спогодба. До какво води отлагането на предприемане на дейности против домашното принуждение и това по какъв метод ще се отрази на ЛГБТИ общността?

- Това, до което води нерешаването на този законодателен проблем, са човешки животи. Само от началото на годината са убити 7 дами от сътрудниците си. Докато Корнелия Нинова твърди, че пази правата на дамите, тя прави тъкмо противоположното. Кръвта на тези дами, убити от съпрузите си, е кръв, която е по ръцете на политиците, които се пробват да изкривят тематиката и да я скандализират. Сякаш прибавянето на ЛГБТИ хората към този проблем ще сътвори някаква страхотна драма. По-голямата цел на някои от тези партии е приближаването ни към Русия и отиването към тази антидемократична повърхност.

Жените, които са били убити от колегата си, са дами в хетеросексуални партньорства. При хомосексуалните двойки няма документирани случаи, при които да се е достигнало до ликвидиране. Може да съществува експанзия под някаква форма, само че няма данни за убийства.

 Тревожно се усили броят на партиите с антидемократична идеология Тревожно се усили броят на партиите с антидемократична идеология
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР