Страдащият от жажда за питейна вода технологичен център на Индия

...
Страдащият от жажда за питейна вода технологичен център на Индия
Коментари Харесай

Съд спаси от жажда Бангалор, технологичния център на Индия

Страдащият от жадност за питейна вода софтуерен център на Индия Бангалор си отдъхна, откакто Върховният съд на страната промени съглашението за шерване на реки в негова изгода. Така магистратите се произнесоха в интерес на Бангалор в границите на спор, който датира от повече от век, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Върховният съд съобщи, че решението на специфичен арбитражен съд за шерването на реките от 2007-а, не е взело поради възходящите потребности на Бангалор за вода. Бангалор в миналото е бил прочут като град градина на Индия поради многочислените езера и паркове, само че през последните години настъпи сериозен дефицит на вода заради притока на служащи в софтуерната промишленост. Известен като Силициевата котловина на Индия, Бангалор е един от най-бързо разрастващите се градове с население от над 10 милиона души.

Въпросът за шерването на реките стана извънредно прочувствен в града, който беше обиден от митинги преди две години, откакто Върховният съд подреди на южния щат Карнатака да освободи в допълнение вода от река Кавери , с цел да облекчи дефицита в прилежащия Тамил Наду . Стотици компании бяха принудени да затворят, а публичните транспортни услуги бяха анулирани, когато хиляди индийци излязоха на улицата.

Апасами Наванитакришан , юрист на държавното управление на Тамил Наду по делото, сподели, че настоящето решение на съда е краткотраен крах за щата.

Ще проучим задълбочено решението и ще предприемем подобаващи стъпки, сподели той пред кореспонденти отвън съда.

Река Кавери извира от Карнатака и се влива в Бенгалския залив през Тамил Наду. Нейните води, подхранвани от годишните мусони в Индия от юни до септември, напояват посеви и обезпечават доставки за Карнатака и Тамил Наду.

Спорът за водата стартира още през 1974 година, когато съглашение за разпределение на ресурса от 1892 година изтече. Това беше годината, когато английското председателство на Мадрас, в този момент щат Тамил Наду, принуди управлявания от махараджа Мисор, днешния щат Карнатака, да не употребява водите на Кавери без позволение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР