Стойността на сделките с рисков капитал в световен мащаб през

...
Стойността на сделките с рисков капитал в световен мащаб през
Коментари Харесай

Инвестициите с рисков капитал намаляват

Стойността на покупко-продажбите с рисков капитал в международен мащаб през миналана година се е удвоила по отношение на миналата и е надминала 600 милиарда $, съгласно данни на Venture Monitor. Само в Съединени американски щати през последната година в софтуерните стартъпи са вложени 330 милиарда $, което е двойно по отношение на 150 милиарда $ от 2020 година В момента фирмите, които незабавно се нуждаят от нови средства, стартират да осъзнават, че вложенията с рисков капитал понижават. Миналия месец шведската компания за отсрочени заплащания Klarna набра средства при оценка от 5.7 милиарда $ - спад от 87% по отношение на оценката ѝ от 45.6 милиарда от миналала година. Цената на акциите на Affirm, американска компания за отсрочено заплащане, която беше листната на Nasdaq при започване на предходната година, също регистрира спад от 87% по отношение на своя пик от предишния ноември. Оценката на друга бързорастяща финтех компания Block се е сринала със 78%, откакто нейната пазарна стойност е била понижена със 130 милиарда $, написа Financial Times.

Според капиталовия управител Coatue от 1.4 трлн. $, които са били вложени предходната година, половината са били под формата на рисков капитал, а другата половина посредством IPO. Инвестициите през 2021 година са с близо 1 трлн. $ повече от междинната стойност на годишните вложения за последното десетилетие. Според доставчика на данни Pitchbook две трети от всички рискови вложения през предходната година са пристигнали от хедж фондове, компании за частен капитал, държавни капиталови фондове и взаимни фондове.

Някои от огромните вложители, които са взеха присъединяване в разрастващия се балон на пазара за рисков капитал, са Vision Fund, благосъстоятелност на японския конгломерат SoftBank, който вложи 100 милиарда $, както и Tiger Global, който има повече дялове в стартъпи, оценени на 1 милиарда $ от всеки различен вложител. И двата фонда разгласиха големи загуби - през май Vision записва годишна загуба от 27 милиарда $, а Tiger - 17 милиарда
Реклама Рискови инвестиии
В разгара на взрива рисковите вложителите финансираха всичко - от стартъпа за електрически коли като Rivian, който предходната година набра 5 милиарда $, до технологии, които залагат на значими научни пробиви, с цел да генерират възвръщаемост, като да вземем за пример нуклеарния синтез. Подобни вложения преди се считаха за прекомерно рисковани или дълготрайни даже и за фондовете за рисков капитал, които нормално се концентрират върху по-краткосрочни вложения.

Напливът на средства оказа помощ за отварянето на нови рискови браншове на стопанската система за частни стартъпи. Според BryceTech през миналата година в частните галактически компании са били вложени над 15 милиарда $, до момента в който в средата на предишното десетилетие годишните вложения в тази сфера са били към 3 милиарда $. " Има доста повече комерсиална активност " в областите на галактическите проучвания и изследвания, които в миналото са били считани за държавна сфера, споделя галактическият анализатор Лаура Форчик. Ако парите спрат, " не знам дали това ще бъде стабилно ", прибавя тя.

Стане ли въпрос за секторите, които могат да се окажат най-големите разочарования, множеството вложители показват едни и същи: фирмите за бързи доставки, като Gopuff и Gorillas, които си сложиха за цел да правят доставки за 20 минути; финтех фирмите, които са почнали скъпи акции за създаване на огромни потребителски бизнеси; и основаните на блокчейн фрими, които бяха застигнати от крипто срутва.
Промяна на упованията
Благодарение на взрива в набирането на капитал доста от стартъпите разполагат с задоволително средства, с цел да изкарат няколко години с липса на финансиране. Въпреки това несигурността по отношение на това по кое време още веднъж ще има свободен достъп до капитал и при какви условия, ускорява неизбежната нерешителност.
Реклама
Компанията за бързи доставки Gopuff, която набра 3.4 милиарда $ преди да намалеят вложенията с рисков капитал, е измежду многото добре капитализирани стартъпи, които през последните седмици са подхванали ограничения за редуциране на личен състав и затваряне на обекти, с цел да пестят средства.

През последните години вложителите привикнаха да виждат сполучливи софтуерни стартъпи, които утрояват приходите си през първите години, споделя Джеръми Бъртън, изпълнителен шеф на частната софтуерна компания Observe. С смяната на упованията, прибавя той, " не съм сигурен, че това към момента важи ". За вложителите в рисков капитал това може да звучи като огромна крачка обратно след миналите години на напредък. Въпреки това новото начало носи със себе си опцията от по-ниски разноски за бъдещи вложения, както и да се поддържат стартъпи, които демонстрират по-голяма финансова дисциплинираност.
Свързани публикации " Агринайзер " набира 500 хиляди евро капитал за разширение на бизнеса в Румъния 17 юли 2022, 09:46 Колко здрави са европейските софтуерни еднорози 15 юли 2022, 06:09 Кои са фондовете за дялови вложения 8 юли 2022, 07:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР