Стойността на най-големите технологични компании в света се е сринала

...
Стойността на най-големите технологични компании в света се е сринала
Коментари Харесай

Разпродажбите на фондовите пазари изтриха 1 трлн. долара от капитализацията на Big Tech

Стойността на най-големите софтуерни компании в света се е сринала с над 1 трлн. $ през последните три търговски сесии на Уолстрийт, написа Си Ен Би Си.

До разпродажбите на фондовите пазари се стигна, откакто в сряда Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния си лихвен %, като софтуерният бранш понесе най-големи вреди от решението на централната банка.

Инвеститорите към този момент демонстрират по-малък интерес към акциите, които носеха огромни облаги по време на пандемията и се насочват към фирмите, които са по-устойчиви на стопански разтърсвания.

Пазарната капитализация на Apple, която е най-ценната обществена компания в света, се е свила с 220 милиарда $ от приключването на търговията в сряда, когато ръководителят на Фед Джером Пауъл разгласи, че инфлацията е прекомерно висока и че няма проекти за повишение на лихвите с повече от половин процентен пункт при съвещанията на централната банка.

Веднага след изявлението на Пауъл пазарите потеглиха нагоре, само че през идващите дни оптимизмът се изчерпа. Акциите се намалиха в четвъртък и записаха съществени спадове в петък и понеделник. При вчерашната търговия широкообхваният показател S&P 500 падна под прага от 4000 пункта за първи път от повече от година.

Ето и други огромни загуби през последните три търговски дни:
Пазарната капитализация на Microsoft се намали с към 189 милиарда долараTesla записва спад от 199 милиарда долараКапитализацията на Amazon се сви със 173 милиарда долараПазарната оценка на компанията майка на Гугъл - Alphabet към този момент е със 123 милиарда $ по-малкаЗагубите за капитализацията на производителя на чипове Nvidia се равняват на 85 милиарда долараКомпанията майка на Фейсбук - Meta Platforms, към този момент коства със 70 милиарда $ по-малко
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР