Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго

...
Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго
Коментари Харесай

Цената на българския мед пада, но липсва пазар за тонове продукция

Стойността на меда продължава да пада, макар че всичко друго нараства, сигнализират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове подготвена продукция залежава. Едновременно с това изменящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, въпреки и на загуба, тъй като дотациите са извънредно незадоволителни.
Цените на едро за кг мед са паднали с към 2 лева, споделя пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето за какво на мъжа за първи път му се постанова да продава продукцията си самичък по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде минимум 5,20 лева поради високите цени на горивата, суровините и други, безапелационен е Хинчо Хинев.
„ Някои от сътрудниците просто не можаха да устоят и незабавно, щом извадиха продукцията, я продадоха. А сега компаниите, които изкупуват, просто сядат и се схващат за една цена. И няма интерес към нас. А ние би трябвало да усвояваме стратегии, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И най-после – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед ”, изясни Стойко Василев, ръководител на Сдружение „ Пчела Балчик 2019 “.
Според Хинев обяснението за протичащото се е вносът на на ниска цена мед от Украйна.
Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от нормалното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, експерт в занаята от 55 години. При тази честа и внезапна смяна в температурите, пчеларите се молят захлаждането да е кратковременно, с цел да оцелеят медоносните. Оцеляването на бранша като цяло обаче, е под въпрос.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР