Стойна Делчева и Даниел Георгиев, са пловдивските скрити герои“, отличени

...
Стойна Делчева и Даниел Георгиев, са пловдивските скрити герои“, отличени
Коментари Харесай

За пример: Стойна Делчева и Даниел Георгиев са пловдивските ...

Стойна Делчева и Даниел Георгиев, са пловдивските „ скрити герои “, отличени във второто издание на акцията “Окрили положителното ” на фондация “Лъчезар Цоцорков ”. Общо 54 благодетели от 15 градове в страната бяха наградени за своите положителни каузи.  

Освен от Пловдив другите носители на награди са от София, Лом, Кюстендил, Хасково, Бургас, Видин, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Русе, Равда, Търговище и Силистра. 43 от тях получават самостоятелна премия от 3000 лева, двама - по 1500 лева, и девет - по 600 лева, а  цялото подаяние възлиза на 137 400 лева  Голяма част от отличените споделиха, че ще дарят премиите си за идеите, които към този момент поддържат.

Стойна Делчева е дълготраен шеф в Обединено учебно заведение " Христо Ботев " - село Дълго поле.



За нея хората споделят, че е със " златно сърце ". Не единствено от позицията на шеф, а и като човек Стойна е основател на действия, подкрепящи възрастни и обществено слаби хора.



От няколко години тя провежда свои другари и съидейници и дружно обезпечават хранителни артикули за нуждаещите се. Стойна не пропусна тази своя традиция даже откакто самата тя изпадна в положение на човек, който има потребност от поддръжка, откакто проливен дъжд унищожи дома й това лято. За нея не важи максимата " Личните ни проблеми са по-големи и от международните, тъй като са вътре в нас ". Като всеотдайна персона Стойна изпълва своето всекидневие с разпоредителност, привличаща и други хора да вършат положително.



Стойна не е човек, който обявява своите положителни каузи, тя ги прави без да мисли за компенсация и гласност.

Даниел Георгиев е студент по Дентална медицина в МУ-Пловдив. Когато стартира пандемията от COVID-19, той се свързва със експерти по Епидемиология на инфекциозните заболявания и им предлага да се включат в основаната от него страница " Коронавирус /информация/ във Фейсбук.



Целта на страницата е да дава просвета, тествана и потвърдена информация за новия вирус, пандемичното заболяване и да оказва помощ на обществото със препоръки по какъв начин да се защищава.



Това беше първата сходна страница във Фейсбук. Даниел изцяло безплатно работи по разпространение на страницата, превеждал определени от експертите научни видеа, нагласял надписите им, правел постери, които да смилат информацията и да я показват по понятен метод на обществото.



Всяка нощ чакал статистиката от деня за новозаболелите и умрелите и я качвал в квалифициран образец за по-добра визуализация. И по този начин в продължение на съвсем 2 години.

Тази година измежду носителите на премията са и доброволци, които се бориха със стихиите, сполетели десетки българи това лято. Румен Караджов се впусна в спасяването на уязвими групи в селата Слатина и Розино, Карловско по време на наводненията. А Стелиян Хараланов управлява всички доброволци при преодоляването на пожарите край селата Елшица и Лесичово. 

Войната в Украйна и бежанският поток от Близкия Изток също белязаха част от номинациите през тази година. Антоанета Иванова и Ваня Добрева от Варна, които сътвориха център за краткотрайно настаняване на хора с увреждания от Украйна, са едни от отличените “скрити герои ” на 2022 г. 

Приз за съпричастност към бежанците получиха и кметът на с. Трояново - Димитър Николов и локалната жителка Донка Станкова. Въпреки гражданския арест на група незаконни мигранти, Димитър и Донка се погрижиха за бежанците като им осигуриха храна и  медицинска помощ преди да бъдат предадени на Гранична полиция. 

Кампанията е въодушевена от образеца и делата на починалия проф. доктор Лъчезар Цоцорков, който като отличен български донор приживе направи и доста по-лични и изцяло “безшумни ” дарения на хора в потребност.



С акцията фондацията цели да даде образец за дарителство, което не е обременено от тежки административни процеси и което регистрира приноса на елементарните хора. По този метод се надява да  стимулира положителното и филантропията, които са съществени за публичното развиване.

Снимки от персонален списък на Стойна Делчева и Даниел Георгиев и Фондация “Лъчезар Цоцорков ”

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР