Стойчо Стоев е двукратен шампион, носител на купата и суперкупата,

...
Стойчо Стоев е двукратен шампион, носител на купата и суперкупата,
Коментари Харесай

Стойчо Стоев: Имам сантимент към Локо , клубът никога не е имал огромна фенска маса

Стойчо Стоев е повторен първенец, притежател на купата и суперкупата, което го трансформира в един от най-успешните настоящи треньори у нас. Трофеите печели отпред на Лудогорец. Водил е още Локо София, Миньор Пк, Хасково, Чавдар Етрополе, Левски, Арда... Футболната му кариера минава съвсем напълно в Локо София, където в интервала 1980-1989 година изиграва 196 мача и бележи 59 гола. " Тема Спорт " потърси експерта, с цел да разяснява обстановката при железничарите и в родния футбол като цяло.

Г-н Стоев, футболната ви кариера минава в голямата си част в Локо София, фамилията ви е обвързвано с този клуб (бел. авт. Съпругата му Цветанка е някогашна баскетболистка на Локо Сф), следите ли какво се случва при червено-черните?

- Аз проследявам какво се случва на всички места в българския футбол, само че да - имам сантимент към Локо (София) и ме вълнуват събитията там. Не мога да ви кажа нищо повече от това, което всички знаят, тъй като аз се осведомявам също единствено от медиите за протичащото се там. За страдание в последните седмици се появи напрежение по оста управление - почитатели, което ескалира и очевидно закупи необратими размери.

С оглед на тези разтърсвания, вярвате ли че има късмет да бъде отхвърлен ФК ЦСКА 1948 Сф в шампионата за купата на България?

- О, да. Шанс има, тъй като при противника също се следи една рецесия на резултати. Локомотив загуби първия дуел, само че пасивът не е непостижим за наваксване. Все отново към този момент не съществува правилото за гол на непознат терен, тъй че не е невероятно. Смятам, че напрежението, под което са сложени играчите на ЦСКА 1948 също ще окаже въздействие. От тях се чака да играят край, да вземат медали в шампионата, а виждаме, че и третото място може да им се изплъзне и това сигурно ги прави нервни.
 Всичко или нищо за Локомотив (София) против ФК ЦСКА 1948
Всичко или нищо за Локомотив (София) против ФК ЦСКА 1948

Срещата на стадиона в Бистрица стартира в 19:00 часа

Евентуален триумф би ли предиздвикал Иван Василев да промени решението си да напусне?

- Нямам визия, само че той бе много безапелационен в оповестяването на решението си. Иван от няколко години споделяше, че е подготвен да хвърли бялата забрадка, тъй като издръжката на един клуб никога не е лесна работа, а той не получаваше помощ от страната. Явно този път чашата при него преля.

Не смятате ли, че почитателите на Локо София бяха малко крайни в нападките си. Все отново Локо София изживя и много хубави моменти - завръщане в Надежда, победи над Лудогорец и Левски, по този начин и не изгубиха от ЦСКА....

- Локо (София) в никакъв случай не е разполагал с голяма фенска маса. Това обаче са горди и взискателни хора от един индустриален регион от покрайнините на София. Дори, когато аз играех, ние се борехме против водещите тимове, които по това време бяха ЦСКА и Левски като еднакъв с еднакъв. Никога не сме допускали големи загуби и звучни плесници от тимове, които са под нашите благоприятни условия изключително на собствен терен. Тогава обаче множеството играчи бяха чеда на школата на Локомотив, а в този момент съгласно мен това е една от болните тематики на почитателите. И моето мнение е, че в Локо София пропуснаха момента да извърнат по-сериозно внимание на школата и до момента в който бяха в долните равнища да приготвят лични юноши, които да влязат в този момент в първия тим. В момента единствено Краси Милошев е артикул на школата, а това е извънредно незадоволително. От друга страна хубавите моменти от есента бяха заличени напролет, въпреки че тимът стигна до полуфинал за купата, което не е по никакъв начин малко, а и това пристигна след победа над Славия. Има и надграждане над представянето от предходната година, когато в плейофите тимът бе в групата на изпадащите, а в този момент не е там, въпреки че седмото място не е доста близо. Явно загубите от по-непретенциозните тимове повлияха.

Какво не доближи на Локо София да продължи положителното показване - неналичието на екипен опит ли е повода?

- Това могат да го кажат най-добре хората в клуба. Според мен тимът е построен от опитни футболисти, които са на добра футболна възраст.
 Босът на Локо (Сф) е приготвил награди при класиране на финала за Купата
Босът на Локо (Сф) е приготвил награди при класиране на финала за Купата

Винаги държа на думата си, безапелационен е Иван Василев

Какво би трябвало да създадат железничарите, с цел да играят край?

- Локомотив би трябвало да е по-агресивен. Да опита да натисне, да пресира, да сложи напрегнат играчите на ЦСКА 1948 в тяхната половина, да владее повече топката... Това е моето мнение и виждане за играта, въпреки че има сътрудници, които избират повече изчаквателния режим.

Да влезеш в очаквателен режим против Карагарен, Русев, Ради Кирилов, Педриньо, не е ли еднакво да вкараш вълка в кошарата?

- Аз преди всичко бих се съобразил с опциите на моя тим, а не с тези на противника. С оглед на качествата на моите играчи бих нагласил схемата и метода на игра и чак тогава бих се замислил за опциите на съперника. В никакъв случай не споделям, че би трябвало да се премине на система " напред ", само че бих предпочел Локомотив да диктува събитията на терена.

Доста предполагаем въпрос, само че допустимо ли е да приемете предложение да заемете поста старши треньор, откакто Станислав Генчев загатна, че съвсем несъмнено ще напусне?

- (смее се) Не, знам, само че аз не съм от желаните разновидности в Локо София. Още от времето на Николай Гигов се получи едно разминаване сред мен и управлението. След това е имало някакви диалози, само че нищо съществено. Като цяло моите възгледи за развиването на клуба се разминават с тези на хората там. Говоря в спортно-технически аспект, а не като финансиране.

Ако оставим встрани Локо София - вярвате ли, че някогашните ви тимове Левски и Лудогорец ще съумеят да изпълнят задачите си - Европа и купа?

- Да, доста е евентуално. За Лудогорец рубиконът бе мачът с ЦСКА. Победата бе доста значима за тях и ги трансформира от преследвач в преследван, а те са привикнали да са в тази роля. Умеят да играят под такова напрежение и надали ще изтърван лидерската позиция. Още повече, че при единствено 5 мача в плейофите, не остана доста време. При Левски също се вижда неизменност. Те даже можеха да завоюват дербито, в случай че не бе изпуснатата в края дузпа.

Интригата за върха, а и за 3-4 място при изпадащите от дълго време не е била толкоз сериозна - това приказва ли за повишение на качеството или в противен случай?

- Аз не виждам съществено израстване. По-скоро имаме равнене на силите. Големият проблем при Лудогорец бе, че не съумяха да се оправят с безусловно реализуем тим на Андерлехт. За страдание непознатите треньори, които бяха назначавани в Разград не се съобразиха с ДНК-то на отбора. Те сложиха спирачка на футболистите. Искаха да се играе прибрано, на несъмнено, затворено, а играчите в този клуб желаят да изпитват насладата от това да доминираш. Това се отрази на представянето им и в шампионата, което разреши на ЦСКА да е покрай тях. В същото време неверна политика на тимовете в дъното изравни силите. Те заложиха на огромно количество чужденци със противоречиви качества, имаше текучество, закъснели селекции... Моята болна тематика е, че в България школите не работят задоволително добре, с цел да приготвят млади футболисти, което дава късмет на играчи от много ниско равнище да идват у нас. Тук изключение вършат 2-3 тима, които могат да си разрешат класни играчи зад граница. И не става въпрос за 2-3 школи. Не можем да разчитаме, че ще работят няколко академии и от 1000 деца ще имаме избор. Трябва на всички места да се обърне внимание на школите и в случай че развиваме 20 хиляди деца, то е по-голям шансът да имаме повече готови за първите тимове. Истината е, че тези играчи се приготвят за мъжкия футбол в юношеските години, а по-късно единствено се шлифоват.
 Ясни са датите и часовете на мачовете във втория кръг от плейофите в efbet Лига
Ясни са датите и часовете на мачовете във втория кръг от плейофите в efbet Лига

Директният конфликт за първото място сред Лудогорец и ЦСКА ще е в събота
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР