Стойчо Кацаров няма да участва в редовно правителство, смята, че

...
Стойчо Кацаров няма да участва в редовно правителство, смята, че
Коментари Харесай

Кацаров няма да става министър в редовен кабинет


Стойчо Кацаров няма да взе участие в постоянно държавно управление, счита, че си е приключил работата, тъй като пречупил кривата на заболеваемостта от коронавирус. В утринния блок на Нова тв той направи самобитна оценка на свършеното от здравното министерство в двата служебни кабинета. Не му липсваше самочувствие, похвали се, че се е справил с вируса. Дори изясни, че поел ангажимент да е министър и във второто служебно държавно управление точно, с цел да овладее пандемията.

" Поех голяма отговорност, всички упреци и рецензии. Аз не бих взел участие в постоянно държавно управление, нямам ангажимент към него. Смятам, че то в областта на опазването на здравето не просто би трябвало да се оправи с една съответна обстановка. За да има смисъл от него, то би трябвало да има визия за промяна. Нашата здравна система е в неприятно положение ", сподели Кацаров.

На въпрос какво е здравословното положение да основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, министърът изясни, че той е в болничен от два месеца. Не даде детайлности, само че пък акцентира, че в Министерство на здравеопазването „ са се справили и без него “. Двамата не били в спор. Но пък здравните управляващи доста добре се справили с пандемията, „ с помощта на професионалните препоръки на проф. Мира Кожухарова “.

За пожара в коронавирус поделение в болничното заведение в Сливен, Кацаров изясни, че е разговарял с шефа на болничното заведение и той му е предал, че в стаята са пушени цигари и хората са починали поради задушаване. Министърът акцентира, че коронавирус отделенията не се заключват, там имало единствено режим на влизане, с цел да не се популяризира болестта.

По въпроса за рокадите в здравното министерство – освобождението на зам.-министър Димитър Петров, Кацаров изясни, че решението за това е било на министър-председателя. Той е безапелационен, че Стефан Янев не му дължи пояснение за това.

„ Нямам проблем с водената от Министерството политика. Аз съм признателен на целия си екип, в това число и на него. Нашият мандат свършва. Аз съм там още две-три седмици”, добави здравният министър.

„ Пречупихме вълната. Броят на инфектираните понижава, а този на имунизираните и тестваните се усилва. Броят на хората в лечебни заведения понижава. Успяхме! Зелените документи, по метода по който бяха въведени, си свършиха работата”, е тезата на министъра.

Най-важното съгласно него е, че ограниченията са били признати от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело и обстоятелството, че те правят работа. Той уточни, че зелените документи би трябвало да продължат, до момента в който не се имунизира по-голяма част от популацията.

Според него рано или късно и в България, както е в доста други страни в Европа, ще бъде належащо да си имунизиран, с цел да вървиш където и да е на работа.

„ Нивата на имунизация до момента бяха прекомерно ниски. Слава Богу, откогато беше въведен зеленият документ, те се усилиха 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря в този момент, и да се имунизираме всеобщо. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от популацията, ще има доста по-малко смъртни случаи”, счита здравният министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР