Стоян Монев е лекар в общинската болница в Гютерсло. От

...
Стоян Монев е лекар в общинската болница в Гютерсло. От
Коментари Харесай

Наш лекар от Германия: Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек

 Стоян Монев е доктор в общинската болница в Гютерсло. От август 2020 работи в интензивното поделение. Специализира вътрешни, инфекциозни заболявания и незабавна медицина. Той е на 35 години от гр. Кермен, община Сливен. С него беседва Мария Илчева от " Дойче Веле ".

-И в Германия броят на приетите в болница пациенти с Ковид-19 нараства. Специалисти успокояват, че леглата в немските лечебни заведения са задоволително. Други обаче приказват за иден " колапс на клиниките ". Каква е обстановката във Вашата болница? Какво виждате Вие?

-В болничното заведение, в която работя, за последните девет дни броят на пациентите в интензивното поделение се удвои. Нарастване ще има и през идващите две-три седмици. Това е неизбежно. Вярвам, че в случай че в страната не беше натрапен локдаун, интензивното обслужване на всички пациенти, освен на болните от Ковид-19, можеше да се срине след 3 до 4 седмици, а плановите интервенции щяха да бъдат изцяло спрени, с цел да може операционните сестри да обслужват пациентите с Ковид-19.

Засега обаче обстановката в нашата болница е постоянна, ние имаме най-ниската смъртност от ковид в цяла Германия. Все отново към този момент 30% от потенциала ни е ангажиран с заболели от Ковид-19, а 20% е блокиран, тъй като няма задоволително мед. сестри, които да го обслужват. На денонощие при нас идват към 10 души със подозрение за Ковид-19. А един подобен пациент изисква голям запас - какъв брой трима други пациенти. И макар че при нас обстановката към този момент е под надзор, и ние сме принудени да отменяме планови интервенции. В самата болница лекуваме всички, опитваме се да не отлагаме химиотерапии, само че това е допустимо единствено до избран брой одобрявани пациенти. След като преминем сериозната граница, ще има и отсрочени химиотерапии.

-Твърди се, че Германия се оправя по-добре с рецесията от съседите си, а и от други страни по света - в немски лечебни заведения бяха преместени пациенти от прилежащи страни като Холандия и Франция. Защо Германия съумя да се оправи – най-малко към този момент, а други – не?  

-Факт е, че Германия, най-малко до момента, се оправя по-добре с пандемията. Германия има 35,3 интензивни кревати на 100 000 поданици, Италия – 8, Англия – 10, Белгия – 17. Имаме доста по-голям запас от другите и можем да поемем доста повече заболели. Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има от време на време и преимущества, изключително по време на пандемия.

Повечето германци съблюдаваха ограниченията, само че имаше и едни двайсетина %, които продължиха да честват в огромни групи - точно те са повода за втората вълна. До скоро множеството инфектирани бяха младежи, в този момент те към този момент предадоха вируса на родителите си, родителите им са към този момент пациенти и точно те ще претоварят здравната система. Защото някои от тези пациенти ще останат по 4 до 6 седмици в интензивно поделение.

-Какво очаквате Вие оттук насетне? Как очаквате да се развие обстановката в Германия?

-Очаквам повишение на броя на инфектираните в идващите 2 до 3 седмици, след което евентуално ще настъпи спад - поради наложените ограничавания. Ефектът от тях не може да се усети незабавно. Без строгите ограничения обаче след месец несъмнено бихме имали по 100 000 нови инфекции дневно. А при такива цифри здравната система би колабирала за месец.

-Въпреки все по-тревожните известия за растящия брой пациенти, мнозина хора отхвърлят съществуването на вируса. Има ги и в България, има ги и в Германия. Какво бихте споделили на тези хора?

-Бих им споделил, че би трябвало да се научат да ревизират информацията, която намират в интернет, с цел да не стават лесна жертва на тези, които печелят от разпространение на подправени вести или така наречен " различни позиции ". Бих споделил и това: няма " различна медицина ", както и няма " различни обстоятелства ". Всичко, което работи, е част от формалната медицина - в болничното заведение лекуваме и с растителни екстракти, ензими от прилепи, пчелен мед от австралийски пчели - всичко, което има потвърден резултат, го употребяваме и в класическата медицина. Така е и с науката. Явленията, които се самоопределят като " различни ", в действителност са подправени.

-Имате ли пациенти, които не са вярвали в съществуването на вируса? Какво описват те, откакто към този момент са били признати на лекуване при Вас?

-Много рядко имаме такива. Но има нещо друго забавно: прави ми усещане, че измежду болните от Ковид-19 в нашата болница има надпропорционален дял лица с съветски акцент и с задгранично име. Много от тях споделят какво са чули за чудодейни лекувания и ваксини, които ги имало единствено в Русия. Знам, че сходни " вести " се популяризират от съветската държавна телевизия Russia Today. Слушаме сходни неща всеки ден. Например лъжата, че съветската ваксина била по-напред от западните ваксини. Та тя е пусната в полеви опит преди да е минала фаза 3 на клинично тестване, а други ваксини към този момент се намираха в тази фаза преди съветската. Спомням си за един пациент с немско име и мощен съветски акцент, който не можеше и не искаше да повярва, че има двустранна типична Ковид-19 пневмония. Той ще остане в болничното заведение сред 14 и 21 дни и не е несъмнено, че ще оцелее.

-Все по-често се приказва за пост-Ковид синдром, за който присъща е мощната отмалялост. Какви са Вашите наблюдения? Какво знаете Вие за този синдром?

-Практически няма пациент, който да е бил лекуван в болница и който по-късно да се възвърне изцяло. Говоря за приетите в болница, не за тези, които просто са били позитивно тествани. Имаме доста такива случаи на пациенти, без съпътстващи болести, които всяка година са взели участие в маратони. След прекаран Ковид-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или оповестяват, че към този момент не могат да изтичат даже и половината от предходната си права. Възрастните хора пък се обездвижват и доста от тях умират малко след изписването си или в рехабилитационна клиника. Преди това множеството пациенти са водили деен живот, карали са, грижили са се за някоя доброволна самодейност, след болестта не могат да се върнат към предходния си живот. Все още липсват задоволително данни за последствията от Ковид-19.

-Имаше ли във Вашата клиника инфектирани медици?

-Да, тук се лекуваха към десетина инфектирани лекари и сестри. Повечето от тях се бяха заразили или на отмора, или от собствен непосредствен. Две мед. сестри и един доктор бяха на командно дишане, развиха тежки затруднения, само че оцеляха.

-Тревожи ли Ви обстановката в България?

-Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки разумен човек. Виждам фрагменти от градски превоз, цялостни заведения и нощни заведения. Моите родители също ми оповестяват, че към тях никой не носи маска и те са надали не някакви екзотични изключения в спазването на рекомендациите.

-Можете ли да извършите малко съпоставяне сред Германия и България във връзка с борбата против пандемията?

-В първата пандемична вълна България бе образец за подражателство, в този момент обаче се намира в експоненциален растеж, който към този момент не може да бъде следен. Разликата е, че множеството германци поддържат ограниченията или считат, че са нужни, до момента в който доста от българите имат вяра в скрит план или в стаден имунитет. Разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви по принцип към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, би трябвало да се знае едно: и неефективните ограничения са по-добри от никакви ограничения.

-Какво бихте споделили за препоръките от рода на: стабилизирайте имунната си система, с цел да не се болестите, приемайте витамин Д и други сходни?

-Истината е, че при Ковид-19 не се умира от слаба имунна система, а от реакцията ѝ. Когато приказваме за бактериални или за гъбични инфекции, общият отговор на имунната система има значение. Но когато приказваме за вирус, имаме потребност от характерни антитела, които се построяват или след боледуване, или след имунизация. Няма по какъв начин да се доближи до подобен характерен отговор на имунната система с витамини и билки, няма смисъл да се предлагат. От 15 години знаем, че приемът на мултивитамини може да понижи продължителността на живота, както и че може да увеличиа рисковете от ракови болести. Тук става дума за милиардна фармацевтична промишленост, която повтаря мантри за недостиг от времето преди Втората международна война, с цел да възпитава потребители на продуктите си.

-Какво бихте посъветвали нашите читатели- по какъв начин да се държат в тази обстановка?

-Да се придържат към това, което разгласява международната научна общност и да не имат вяра сляпо на съмнителни информации. Нека знаят - маската пази другия от нас. Нека носят маска на закрито отвън дома си, както и на тези улици, в които има нараснало придвижване на пешеходци. Да съблюдават отдалеченост и да имат рационално държание, касаещо обществения им живот. Никой не е починал от боязън или от това, че барът затваря в 23:30 часа.

-Какво се прави във Вашата болница за Вашата персонална сигурност като доктор?

-Имаме маски за прахуляк, които били позволени и за Ковид-19, разбирам по китайския щемпел на тях. Имаме защитни дрехи за цялото тяло, които виждам, че се употребяват за пейнтбол, само че и те били позволени. Ръкавици и дезинфектанти имаме задоволително, в случай че препаратът за стерилизация на ръце отново изчезне от пазара, аптеката ни стартира да го създава сама - има оповестена рецепта на страницата на СЗО. Пивоварни даряваха етанол за тази цел. Ако препаратът е юридически на място, се усеща и друг аромат - по това разбираме дали сега има дефицит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР