Стоян Добрев: Най-важната инвестиция е времетоСъосновател на Speedifly Стоян Добрев,

...
Стоян Добрев: Най-важната инвестиция е времетоСъосновател на Speedifly Стоян Добрев,
Коментари Харесай

Опитът от четири неуспешни истории

Стоян Добрев: Най-важната инвестиция е времето
Съосновател на Speedifly
Стоян Добрев, съосновател на Speedifly

[Личен архив]
Идеята за Speedifly се ражда през 2014 година, когато двама от съоснователите на компанията – Алекс Караджиян и Стоян Добрев, са към момента студенти. Става дума за платформа, която проучва обществените профили на своите консуматори, с цел да разбере какви са техните ползи и да им предложи персонализирани оферти за пътувания вместо просто най-евтините предложения на пазара. " Така в случай че някой харесва карането на ски, платформата няма да му предложи да лети до Майорка, даже и това да е най-евтиното предложение сега ", споделя пред " Капитал " Добрев.

Създадена от трима българи, всеки от които е приключил в чужбина, Speedifly сега е замразен план. Първоначално компанията кандидатства за финансиране в няколко бизнес акселератора в Съединени американски щати и Европа. Предприемачите получават зелена светлина в края на 2015 година от Startup Yard, акселератор в Централна Европа. " Speedifly се трансформира в един от 10-те определени сред 300 стартъпа, а Startup Yard стана нашият първи вложител. Първоначално Startup Yard влага 30 хиляди евро в Speedifly ", споделя Добрев.

Само няколко месеца по-късно при показване на концепцията на Speedifly екипът съумява да впечатли и индивидуален вложител - бизнес ангел, който влага 250 хиляди евро в плана. Малко по-късно и Startup Yard прибавя още 58 хиляди евро и общата инвестиция в Speedifly доближава 338 хиляди евро.

Тук обаче стартира сложната част за Speedifly. " Един от първите уроци, които научих, е, че е доста мъчно да сформираш добър екип. Отне ни 2 месеца, с цел да назначим първия човек ", споделя Добрев. Той показва, че хората избират да работят в огромна компания от позиция на сигурност за работното си място. Друг значим урок за него се оказва и заблудата, че всичко може да бъде свършено от един стартъп – най-много маркетинга.

" Съветвахме се с огромен брой маркетинг експерти и те споделяха, че вършим всичко вярно, споделя Добрев. След като осъзнахме, че нямаме опит, с цел да се оправим с маркетинга, взехме решение да работим с експерти и нещата потръгнаха. "

Добрев остава оптимист. Според него през последните години стартъп културата в страната в действителност се е развила. Дори и Speedifly да остане замразен като план, той би опитал още веднъж. " Винаги съм считал, че най-ценното нещо, с което разполагам, е личното ми време. Затова бих го вложил най-вече в мои планове и единствено в хрумвания, в които доста мощно имам вяра. "
Георги Чипов: Важно е да бъдеш предан на плана си
Основател на ChipoLabs
Георги Чипов, създател на ChipoLabs

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Идеята за плана Smart Hand се ражда преди шест години по време на образованието на Георги Чипов в Техническия университет в София. Тогава той желае да направи роботизирана протеза за ръка на налична цена. В продължение на половин година Чипов учи в допълнение анатомия и физиология и избира точно създаването на Smart Hand да бъде дипломната му работа. " Половин година разработвах датчиците за биосигнали, по-късно развивах електрониката, която обработва сигналите, ръководството на механиката и доста елементарен машинален първообраз, посредством който да върша демонстрации ", споделя пред " Капитал " Георги Чипов.

Не след дълго младият разработчик основава и компанията Chipo Labs, към която се причисляват Ивайло Янков и Димитър Конев. Проектът Smart Hand притегля вниманието и на фондация Empower, която им дава грант в размер на 50 хиляди лева

Три години по-късно обаче компанията затваря, като Чипов споделя, че главната причина за това е била неналичието на предприемачески опит. " Нямах никаква визия какво върша, импровизирах и се учех на момента, което не беше задоволително и докара до поредност от неприятни решения. " Като неточност отбелязва и обстоятелството, че не е почнал да търси в допълнение финансиране след обезпечения от Empower грант, който е бил непълен за развиването на сходен артикул. " Друг сериозен проблем беше координацията на екипа, тъй като двама от създателите имаха странични работни отговорности, което попречи на фокуса и продуктивността ни ", спомня си Георги Чипов.

Според младия бизнесмен най-важното при стартирането на бизнес са връзката сред членовете на екипа, непрекъснатото обогатяване на знанията и уменията и отдаденост на плана. " Всеки човек има лимитирани запаси и потенциал, значимо е да се възнамеряват доста добре времето и дейностите ", поучава Чипов.

Въпреки неуспеха на Chipo Labs младият разработчик не се отхвърля и продължава да се занимава с предприемачество, а компанията, която развива сега Arthesis, предлага персонализирани обвивки за протези, направени посредством 3D принтер. Чипов е и измежду създателите на бордовата игра Wolfed.
Александър Цветков: Затваряме с клиенти от 22 страни
Основател на OrelSoft
Александър Цветков, създател на OrelSoft

Фотограф: Цветелина Белутова
OrelSoft е една от тези компании, по-известна с името на продукта си - PhantomLogin. Фирмата за автентикация и онлайн сигурност е учредена преди три години от Александър Цветков, като още през същата година кандидатства за финансиране от Eleven на равнище концепция.

" Eleven взеха решение да влагат в нас, като с изключение на тях имахме и благ вложител ", споделя Цветков. От двете страни получава по 200 хиляди евро, или общо 400 хиляди евро, разграничени на четири стадия.

През 2015 година OrelSoft взе участие в Intel Business Challеnge, проведено от IT колоса Intel, където българската компания се показва доста добре и влиза в топ 10 от 4000 плана. Започва всеобщо пътешестване по събития по света, само че Цветков бързо схваща, че единствено запознанство и по-късно контакт от отдалеченост прави развиването на компанията доста по-трудно.

Малко след присъединяване в Intel Business Challеnge OrelSoft стартира диалози с Intel Capital – фонда на Intel, който всяка година влага по 400 млн. $. " Положението беше такова, че или правехме огромна договорка с тях, или всичко завършва ", споделя Цветков. " PhantomLogin беше направена с концепцията да е спринтьор, а не маратонец. Поначало концепцията беше да създадем компания, която да се разрасне бързо и да бъдем купени от по-голяма компания - подобен е моделът в промишлеността на киберсигурността. "

В последна сметка опитът се проваля, въпреки и думата неуспех да е леко парадоксална в тази ситуация. " Това е тъжната част от историята, само че ние в действителност затваряме компанията с клиенти от 22 страни. Проблемът е, че не успяхме да намерим метод да ги монетизираме ", споделя Цветков. Причината е по-голяма от самата OrelSoft – Intel Capital е замразен.

Самият Цветков продължава да бъде част от разнообразни стартъпи и споделя, че опитът му с OrelSoft е скъп. Той изявява оптимизъм и в това, че част от PhantomLogin може да просъществува. " Защото, макар че продуктът не съумя, самата технология продължава да бъде добра концепция. "
Атанас Бахчеванов: Най-трудно е да намериш добър екип
Продуктов инженер в Stepsss
Атанас Бахчеванов, продуктов инженер в Stepsss

[Личен архив] Още по тематиката
Българската Printivo е победител в надпреварата Betapitch Sofia 2017

Компанията създава 3D биопринтер за основаване на човешки тъкани
20 ное 2017
Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското обучение в ХХІ век

Дигиталната гражданска война в българската класна стая
17 ное 2017
Още като възпитаници през 2013 година група от петима другари (Стефан Иванов, Никола Дончев, Невена Ганева, Кристиан Пармаков и Атанас Бахчеванов) вземат решение да навлязат в света на предприемачеството. Тогава за тях невъзможни неща няма и непосредствено се впускат в надпреварата Startup Weekend Sofia, където за 54 часа екипите би трябвало да започват бизнес. По време на надпреварата младите разработчици основават първообраз на " интелигентна " стелка за обувки с вградени датчици, които наблюдават динамичността на стъпалото при вървене или тичане, а с получената информация може да се проучва методът на стъпване и възможностите за травма.

Продуктът им печели надпреварата и вдъхновен от достижението, екипът основава стартъпа Stepsss. " Няколко дни след Startup Weekend Sofia получихме позвъняване от Eleven, които предложиха да влагат в нас и в концепцията сумата от 25 хиляди евро ", спомня си Атанас Бахчеванов, продуктов инженер в Stepsss, и добавя, че задачата на екипа е била с тези запаси да усъвършенстват технологията, с цел да бъде подготвена за всеобщия пазар.

В продължение на година амбициозните млади бизнесмени влагат всичките си старания да развият сполучлив план. По пътя печелят и други надпревари, измежду които и локалното издание на Get In The Ring. " Бяхме толкоз съсредоточени върху работата и изпускахме здравословните диалози дали това, което вършим, е вярно ", споделя пред " Капитал " Бахчеванов.

Според него измежду главните фактори Stepsss да приключи развиването си са неналичието на предходен опит на екипа в ръководството на планове, запаси и най-много ръководството на хора. " Да намериш хора, с които да работиш, е извънредно мъчно и когато се намесят несъвпадащи възгледи за развиване, може да докара до заличаване на работната атмосфера и по-лошото - до преустановяване на дългогодишни другарства ", споделя Атанас Бахчеванов.

Четири години по-късно продуктовият инженер е научил уроците от първата си компания, като най-ценният от тях е, че младите бизнесмени би трябвало да одобряват, че не схващат всичко и би трябвало да се вслушват в екипа и менторите си. Сега Бахчеванов като продължение на предприемаческия му опит приключва бизнес мениджмънт във Англия. " В момента съм по-мотивиран от всеки път и работя по един план, с който с целя да трансформира дефиницията за пълностоен живот ", споделя в умозаключение Бахчеванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР