Стотиците милиони, които българите в чужбина пращаха у нас станаха

...
Стотиците милиони, които българите в чужбина пращаха у нас станаха
Коментари Харесай

От Лондон до Северозапада: Гурбетчиите пращат по-малко пари

Стотиците милиони, които българите в чужбина пращаха у нас станаха десетки. За последната година те са се стопили до 14,9 млн. евро, което е 8 пъти по-малко спрямо интервала преди пандемията. Намалението на емигрантските пари в действителност е доста неприятна вест, защото имаше години, в които те бяха повече от вложенията, правени от непознати компании в България. Емигрантите подкрепяха издръжката на роднините си. Инвестираха в парцели или бизнес, с които да подсигурят личните си старини. Пандемията обаче постави завършек на това. Спадът на парите от Англия е най-сериозен.
Ваня Костадинова живее в Англия от 6 година Тя е преподавател в българското учебно заведение в Бейсингсток и около работата си контактува с десетки сънародници на Острова.
"Хората, които изпращаха пари, към този момент не са във Англия, защото те се прибраха още преди пандемията. Други си потеглиха по време на пандемията, когато останаха без работа и не можеха да си заплащат наемите. Друг проблем е Брекзит. За мен Брекзит беше огромна неточност, защото доста от хората не съумяха да си оправят документите за престояване и всички тези хора, които можеха в този момент да са тук, са се насочили към други държави”, споделя тя.
В Северозапада парите от гурбетчии също стартират да понижават. В този район съвсем няма семейство, на което близки или родини да не работят в чужбина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР