Стотици западни учени, актьори, писатели и други известни личности призовават

...
Стотици западни учени, актьори, писатели и други известни личности призовават
Коментари Харесай

Световни актьори, писатели и известни личности писаха на Путин да освободи Навални

Стотици западни учени, артисти, писатели и други известни персони приканват съветския президент Владимир Путин незабавно да обезпечи на опозиционния политик Алексей Навални нужните медицински грижи. Позицията им е декларирана в отворено писмо, адресирано до съветския държавен водач.

Сред подписалите се са носителите на Нобелова премия Светлана Алексиевич, Херта Мюлер, Орхан Памук и Олга Токарчук, както и други писатели като Маргарет Атууд, Дж. К. Роулинг и Салман Рушди.

" Призоваваме Ви, господин Президент, да гарантирате, че на Алексей Навални неотложно ще бъде обезпечено здравно лекуване и грижи, от които той незабавно се нуждае - и на които има право според съветското законодателство. Като човек, който се е заклел да съблюдава закона, Вие би трябвало да го извършите ", се споделя в отвореното писмо, оповестено първо в сп. " Economist ".

Сред деклариралите поддръжка има и звезди от шоу бизнеса като актьорите Бенедикт Къмбърбач, Стивън Фрай и Дейвид Духовни, както и фронтменът на Radiohead Том Йорк и членът на ABBA Бьорн Улвеус.

В момента Навални излежава няколко присъди в Русия по редица обвинявания, в това число такива в машинация - които той отхвърля.

Руските управляващи настояват, че опозиционния водач и неговите поддръжници са екстремисти, свързани с американската разследваща организация Централно разузнавателно управление на САЩ, които се пробват да дестабилизират страната. Те не разрешиха придвижването му, а самият политик е изправен пред нови обвинявания, които могат да удължат присъдата му с още години.

През последните седмици поддръжниците на Навални от ден на ден се тормозят за здравето му и споделят, че се опасяват, че той може да почине в пандиза. Те настояват, че той страда от мощни болки в стомаха и загуба на тегло.

" Постоянно е връщан в карцер и е бил затварян в бетонна килия с размерите на кучешка барака, без никаква вентилация. Посещенията от родственици и телефонните диалози са му неразрешени, а привилегиите му на юрист са анулирани ", се споделя в писмото.

По-рано десетки лекари от Русия също подписаха отворено писмо, в което приканиха Путин " да спре насилието " против Навални и желаеха той да получи " цялостен медицински обзор " и достъп до уместно лекуване.

Кремъл продължава да не разяснява здравословното му положение, като се оправдава, че това е въпрос за затворническата работа в страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР