Стотици венецуелци в бедни части на Каракас излязоха на протест

...
Стотици венецуелци в бедни части на Каракас излязоха на протест
Коментари Харесай

Бунтове във Венецуела. Социалистът Мадуро остави страната без свинско за Коледа

Стотици венецуелци в небогати елементи на Каракас излязоха на митинг против дефицита на свинско за обичайните коледни ястия, съобщи Ройтерс.

Това е последният симптом на общественото неодобрение по време на тежката икономическа рецесия.

Социалистическото държавно управление на президента Николас Мадуро даде обещание да обезпечи субсидирано месо за венецуелците в края на четвъртата година криза в страната, която е член на ОПЕК. В доста региони обаче това не се случи и недоволството преля.

Местни медии и консуматори на Туитър разгласиха фотоси на стотици хора, които са излезли на улиците на Каракас късно вечерта и горят отпадъци, като се оплакват за неосъществилите се доставки на свинско.

Някои групи продължаваха да стачкуват тази заран. Потребители на обществени медии кръстиха придвижването " революцията на свинското ".

Мадуро твърди, че непознати страни водят икономическа война против неговото държавно управление. Президентът направи изказване по малкия екран, в което упрекна Португалия, че не е доставила свинско в точния момент за Коледа.

" Те ни саботираха ", съобщи той, наблягайки, че Каракас е купил месото.

Друг почитан представител съобщи, че Вашингтон, който наложи наказания на венецуелското държавно управление, е оказал напън върху Лисабон.

" Португалското държавно управление сигурно няма пълномощията да попречи на доставки на свинско. Живеем в пазарна стопанска система. С износа се занимават компании ", съобщи португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че ще изиска информация от посолството на своята страна във Венецуела, с цел да обясни обстановката.
Засега няма отговор от Съединени американски щати.

Мадуро постоянно упреква опозицията, Съединени американски щати и други непознати страни за икономическата и обществена рецесия, довела до дефицит на съществени артикули, хиперинфлация и разпадаща се инфраструктура.

Освен митингите за свинското по време на коледните празници в цялата страна имаше демонстрации и пътни блокади, изразяващи недоволството от дефицита, високите цени и спирането на електричеството. 28 души бяха задържани за грабежи в южния щат Боливар.

Критици упрекват за обстановката неправилния икономическия метод на държавното управление, всеобщата корупция и неефективността, както и продължаващото близо 20 години ръководство на левите политически сили.

" И със, и без бойкот, никой няма да отнеме на хората коледното благополучие ", съобщи Мадуро късно вечерта в сряда.

" Вероятно ще обвинят Христофор Колумб за хиперинфлацията ", подигра се опозиционният водач Антонио Ледесма, който се намира в заточение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР