Стотици във втория по големина град в Куба - Сантяго,

...
Стотици във втория по големина град в Куба - Сантяго,
Коментари Харесай

Куба нащрек за терористи от САЩ след рядък протест в страната

Стотици във втория по величина град в Куба - Сантяго, се включиха в необичаен обществен митинг в неделя , оповестява " Ройтерс ".

Демонстрацията принуди кубинския президент Мигел Диас-Канел да призове за разговор в " атмосфера на мира и мир ".

Протестиращите излязоха по улиците на Сантяго, скандирайки " ток и храна " . Протестната демонстрация идва в миг, когато спиранията на електричеството тук-там не престават по 18 или повече часа дневно, което слага под риск от повреждане замразената храна и покачва напрежението на острова.

Куба изпадна в съвсем невиждана икономическа рецесия след пандемията от COVID-19, с голям дефицит на храна, горива и медикаменти. Това провокира рекордно всеобщо емигриране, при което над 400 000 души се насочиха към Съединените щати.

Диас-Канел удостовери митинга в Сантяго в обществената мрежа X, малко след приключването на митинга.

" Няколко души показаха недоволството си от обстановката с електроснабдяването и разпределението на храната ", написа той. " Готовността на органите на партията, страната и държавното управление е да се преценяват с недоволствата на нашия народ, да изслушват, да водят разговор, да изясняват многочислените старания, които се поставят за възстановяване на обстановката, постоянно в атмосфера на мира и мир ".
 Протести в Куба поради спирания на тока
Протести в Куба поради спирания на тока

Ураганът Иън аргументи съществени вреди

Диас-Канел уточни и че " терористи " от Съединените щати се пробват да подклаждат нови протести.

" Този ​​контекст ще бъде употребен от враговете на революцията за дестабилизиращи цели ", предизвести той.

Полицията е пристигнала в Сантяго, с цел да " управлява обстановката " и да " предотврати насилието ".

Все още не е ясно дали е имало арести по време на митинга.

Беатрис Джонсън, чиновник на Комунистическата партия на Сантяго, съобщи, че протестиращите са били " уважителни " и са слушали " деликатно " обясненията на държавното управление за дефицита на храна и електричество.

Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират, че митингът е бил кротичък.

Посолството на Съединени американски щати в Хавана заяви, че следи митингите в Сантяго и на други места.

" Призоваваме кубинското държавно управление да зачита човешките права на протестиращите и да отговори на законните потребности на кубинския народ ", настояха от дипломатическата задача.
 Куба подвига с над 500% цените на горивата
Куба подвига с над 500% цените на горивата

Страната претърпява най-тежката си икономическа рецесия от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики

Кубинският външен министър Бруно Родригес разкритикува мненията на посолството на Съединени американски щати, като упрекна за " острата икономическа обстановка " в Куба дългогодишното комерсиално ембарго и глобите на Съединени американски щати.

" Правителството на Съединени американски щати, и най-много неговото посолство в Cuba, би трябвало да се въздържат от интервенция във вътрешните работи на страната и подбудителство на обществени вълнения ", написа той в X.

Протестите на острова са изключителна необичайност, само че през последните години зачестяват поради изострянето на икономическата рецесия в страната.

Въпреки че Конституцията на Куба от 2019 година дава право на жителите да стачкуват, закон, определящ по-конкретно това право, е в застой в Народното събрание. Това слага стачкуващите в правна невъзможност.

Правозащитни организации, Европейският съюз и Съединените щати разкритикуваха реакцията на Куба на - най-масовите след революцията на Фидел Кастро от 1959 година насам - като груба и репресивна.

Правителството на Куба съобщи, че арестуваните са отговорни за нахлуване, вандализъм и протест.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР