Стотици варненци и гости на морската столица се събраха в

...
Стотици варненци и гости на морската столица се събраха в
Коментари Харесай

Стотици варненци отбелязаха Съединението на България

Стотици варненци и посетители на морската столица се събраха в центъра на града за отбелязването на 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Честванията започнаха в 16 часа пред пред паметника на починалите в Сръбско-българската война, където свещеници от епархията отпред с Митрополит Йоан отслужиха заупокойна молитва. Честването приключи минута безмълвие, поднасяне на венци и цветя и церемониален марш.

Честванията продължиха с общоградско шествие, предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили, до паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад " Независимост ”, където венци и цветя сервираха кметът на града Иван Портних, регионалният шеф Андрияна Андреева, представители на Военноморските сили контраадмирал и други публични лица.

На 6-ти септември 1885 година оттова князът изпраща своята историческа депеша до държавното управление, с която приема Съединението.

Малко след 17 часа на площад " Независимост " стартира историческа възстановка на събитията от 1885 година, при които Княз Батенберг афишира от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза влезе известният артист Симеон Лютаков, а във възстановката особено присъединяване взе и оркестърът на Военноморски сили, който свири обичайни маршове от този интервал.

Предвиденото за 18.00 ч. празнично фолклорно забавление „ Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението “ бе анулирано в символ на съпричастност към нещастието на хората от Южното Черноморие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР