Стотици украински войници може би са безследно изчезнали или попаднали

...
Стотици украински войници може би са безследно изчезнали или попаднали
Коментари Харесай

Стотици украински военни са безследно изчезнали от Авдеевка след отстъплението

Стотици украински бойци може би са безследно изчезнали или попаднали в плен след отстъплението от Авдеевка. Това заяви украинската осведомителна организация УНИАН. Агенцията цитира висши служители от западни страни, които позволяват, че близо 1000 военнослужещи може да са попаднали в плен.
Прочетете още
По-рано през днешния ден президентът на Русия Владимир Путин подреди на министъра на защитата Сергей Шойгу да продължи настъплението, западно от Авдеевка, осведоми БНР.

Снощи съветските сили още веднъж нападнаха Донецка област, заяви началникът на регионалната военна администрация Вадим Филашкин. По думите му са нанесени удари в индустриалната зона, както и по жилищни здания.
Първото тестване за новия главнокомандващ
Случилото се в Авдеевка беше първото огромно тестване за Сирски, откакто преди две седмици встъпи в служба като командващ на украинските въоръжени сили.

В предходното си качество на пълководец на сухопътните войски той беше подложен на рецензии за това, че в продължение на девет месеца настойчиво не се отхвърляше от защитата и напъните за удържането в украински ръце на Бахмут, блокада, трансформирала се в най-дългата и кръвопролитна борба от началото на войната и коствала скъпо на Украйна, само че послужила за изтощение на съветските сили, отбелязва АП.

В последните дни преди украинските войски да се отдръпват от Авдеевка, непрестанно постъпваха известия за тежкото състояние в града.
Военното значение за рухването на Авдеевка
Силно укрепената с тунели и бетонни фортификации Авдеевка се намира в покрайнините на Донецк, административния център на едноименната област, която е отчасти окупирана от съветските сили. Може да се окаже, че завладяването на Авдеевка идва тъкмо в точния момент за Русия и ще ѝ послужи като плацдарм за окончателното завладяване на цялата Донецка област.

Но съгласно вашингтонския Институт за проучване на войната рухването на града има по-скоро смисъла на алегорична победа за Кремъл и няма да докара до някакви коренни промени по 1500-километровия фронт.

„ Потенциалното завладяване на Авдеевка от Русия няма да бъде значимо от оперативна позиция и евентуално ще обезпечи на Кремъл единствено пиар и политическа победа “, означи в четвъртък мозъчният концерн. „ Превземането на Авдеевка от съветските сили основава предпоставки само за някои лимитирани следващи тактически триумфи. “

На същото мнение е и Густав Гресел от Европейския съвет за интернационалните връзки, различен мозъчен концерн.

„ Авдеевка е без стратегическо значение. Тя можеше да бъде добър плацдарм за украинско нахлуване за отвоюване на града Донецк, само че Киев не е в положение да предприеме сходна атака и по тази причина нямаше никакъв смисъл да губи на вятъра бойците си “, сподели той пред Франс прес.

По думите на Гресел макар че Авдеевка е била мощно укрепена още 2014 година и бранителите ѝ са предизвикали тежки загуби на съветските сили, в последна сметка руснаците са съумели да обхванат в града в средата на януари. През миналите две седмици украинският гарнизон беше съвсем обграден, добави Гресел и изясни рухването на града с бавещите се доставки за Украйна на американските изтребители Ф-16 и привършването на украинските ресурси от ракети земя-въздух и снаряди за артилерията.

Украинските сили получиха заповед да основат нова отбранителна линия западно от града, което значи, че борбата в този сектор от фронта е надалеч не е завършила, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сега следва да се види дали Украйна ще успее да удържи новата линия и дали Русия разполага с задоволителни запаси да продължи настъплението и да реализира нов пробив, сподели Филип Грос от парижката Фондация за стратегически проучвания.

Според представен от Агенция Франс Прес неназован европейски боен източник Украйна ще премине дълготрайно към защита, ще се пробва да отблъсква локалните съветски набези и ще се стреми да не пилее ненужно боен потенциал, до момента в който чака идването на нова военна помощ от Запада, най-много от Съединени американски щати.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР