Стотици украински семейства са останали без дом в Англия, след

...
Стотици украински семейства са останали без дом в Англия, след
Коментари Харесай

Стотици украински бежанци останаха без дом във Великобритания

Стотици украински фамилии са останали без дом в Англия, откакто са пристигнали с визи, предопределени да им обезпечат жилище. От края на февруари минимум 480 украински фамилии с деца и 180 възрастни бежанци от Украйна са подали молби до локалните управляващи. Това оповестява The Guardian.

Въпреки че английското държавно управление упорства, че фамилните визи и визите за домове за Украйна ще обезпечат жилище на бежанците, и двете от тези схеми оставят хората в неволя при нарушение на споразуменията.

Според наличните данни към 3 юни 145 души, пристигнали в Англия по схемата " Къща за Украйна ", са останали без дом. В 90 случая споразуменията са били нарушени, а в 55 случая жилището е било недостъпно или недопустимо за живеене.

Главният изпълнителен шеф на Refugees at Home Лорън Скот сподели, че е незабавно нужен авариен проект, с цел да се помогне на фамилии, чието настаняване се е объркало. Според нея във Англия няма обединен метод за намиране на нови доброволци за приемане на към този момент пристигнали бежанци. Няма и обединен механизъм за финансиране на пренасяне от едно жилище в друго.

Много локални управляващи третират украинските фамилии като бездомни, вместо да се пробват да им намерят ново „ приемно семейство “. Украинците остават в хостели и хотели, както се случи с афганистанските бежанци. От 145 несполучливи настанявания единствено 20 съумяха да намерят нов дом.

37-годишната Анна избягала от Киев със брачна половинка си и тригодишния си наследник, когато избухна войната. Те дойдоха в Обединеното кралство в края на март, откакто се срещнаха с четиричленно семейство, което живееше в огромна къща в Нортхемптън и бяха подготвени да ги одобряват.

Първоначално фамилията се държало гостоприемно, а след няколко седмици изгубило възторг.

„ Не разбрахме какво се случва, тъй като те трансформираха настроението си доста бързо “, сподели Анна.

Анна и фамилията й бяха преместени в уголемение на къщата. Собственикът споделил, че има потребност от ключа от пристройката. Анна се съгласила, само че единствено при изискване, че той ги предизвести, преди да влязат. След това обаче притежателят на къщата се обажда на локалната администрация и споделя, че желае да спре спонсорството си. Анна споделя, че домакинското семейство не им е обяснило нищо. Общината настани украинците за няколко дни в хотел Travelodge, където фамилията дели една стая без кухня.

Накрая Анна намерила Refugees at Home в интернет, което помогнало на дамата и фамилията й да намерят друго „ приемно семейство “.

Най-продължителната скица за фамилни визи съставлява 455 молби за бездомност. В доста случаи фамилии, които обезверено желаеха да изведат околните си от Украйна, аплайваха за визи, само че нямаха къде да настанят своите родственици.

Изпълнителният шеф на Съвета за бежанците Енвер Соломон сподели, че наклонността е тревожна - " обезверените украинци избягаха от войната, изпитаха контузии и психическа болежка и бяха оставени да се оправят сами ".

„ Украинските фамилии, които идват тук, се нуждаят от топло посрещане, безвредно жилище и компенсации, прочувствена поддръжка и връзка. Ние сме загрижени, че украинците, идващи със фамилни визи, се сблъскват с проблеми, защото не всички родственици имат място или запаси, с цел да устоят членовете на фамилията си. Ето за какво, за тази скица и локалните управляващи би трябвало да има същото финансиране, както по програмата „ Домове за Украйна “, изясни той.

Британският народен представител Лиза Нанди акцентира, че британците са посочили невероятна благотворителност и са приютили фамилии и деца, " избягали от войната на Путин ". Тя обаче не съумя да каже същото за английското държавно управление.

„ Правителството се провали извънредно. Министрите бяха предизвестени за риска бежанците да останат без дом при стартирането на схемата за спонсорство, само че политиците бяха по-заинтересовани да се появяват по малкия екран, в сравнение с да си правят работата по отбрана на уязвимите хора. Правителството би трябвало незабавно да създаде проект за подкрепяйте общините да намерят сигурни домове за тези фамилии “, сподели Нанди.

Повече от 77 200 бежанци са пристигнали в Обединеното кралство след нахлуването на Русия в Украйна, заяви английското държавно управление. Според управляващите всички идващи имат достъп до компенсации и публични услуги, както и право на работа или образование от деня на идване.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР