Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в

...
Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в
Коментари Харесай

Потресаващи разкрития за изчезналите деца от Украйна

Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в приемни фамилии или осиновяване. Това демонстрира журналистическо следствие на най-големите публични медии в Европа - част от Мрежата за проверяваща публицистика на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9361
Заключенията им са въз основата на разбор на съветски видеоматериали и изявленията с украинските управляващи, със фамилии и интернационалните организации.

Според украинските управляващи над 16 000 деца са отведени по разнообразни схеми в Русия - за летни лагери, за хирургически интервенции.

" Добре пристигнали в Москва! " - с тези думи съветският Комисар по правата на децата Мария Лвова - Белова приветства 125 деца от Донецка област, пристигнали със аероплан на съветското Министерство на защитата, съобщи Българска национална телевизия.

3 месеца след нашествието през май предходната година Владимир Путин подписва закон, с който се разрешава бързо даване на съветско поданство на деца от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република.

На 5 юли Мария Лвова-Белова разгласява и фрагменти от гала по разпределяне на първите паспорти на деца в Донецк. С тях се улеснява първо настаняването на децата в приемни фамилии, а след това и осиновяването им.

" Не единствено, че насилственото пренасяне на деца е военно закононарушение, само че и осиновяването на деца нарушава интернационалното право ", сподели Бил ван Есвелд - помощник по правата на децата към Human Rights Watch.

Деца са преселвани в Русия от Харковска, Херсонска и Запорожка област, които съгласно Москва са част от нейната територия.

В отговор на въпрос къде отиват - децата по едно и също време дават отговор: " У домааа "

Във видеото, снимано и оповестено от съветските управляващи, една от новите майки не сдържа страстите си:

" Отговорността ни става още по-голяма - да бъдем техни същински родители ", споделя тя.

Според Москва по този начин децата имат късмет за по-добър живот, а грижата за тях е единствено, до момента в който бъдат открити техни близки. За Киев това е закононарушение.

" Това не е нещо друго, а геноцид на украинския народ посредством децата ни. Отвличат ги, трансформират им поданството, давата ги за основяване, правят полово принуждение и други закононарушения ", сподели Дария Херасимчук - ръководител на " Украйна за правата на децата ".

От 16 000 малолетни в неопределеност, единствено 126 са се върнали в Украйна, само че единствено откакто са потърсени от техен родител или непосредствен, който е рискувал всичко и е пропътувал до Русия през бойното поле.

Преди година дребният Олександър е ранен от шрапнел в Мариупол. Майка му Снежана Козлова го води в спонтанна военна болница, след това руснаците завладяват града.

" Качиха ни на камиони " Камаз " и ни закараха във филтрационен лагер. Майка ми беше разпитвана и споделиха, че не е издържала и, че ще ме отделят от нея. Даже не ни разрешиха да се сбогуваме ", споделя Олександър.

Той попада в травматологичен център в Донецк.

" Казах им, че имам баба, знам номера ѝ. А те дадоха отговор - " Но никой няма потребност от теб. Ще имаш ново семейство "

А баба му Людмила Сирик трескаво търси вести за внука си, липсващ в Мариупол. Успява да го открие след обява във Facebook, събира документи и се приготвя за рисковото пътешестване до Донецк, с цел да го прибере.

" Питаха ме - ще си го вземете ли, там има война, стреля се - Какво да върша? Той е мой, няма татко, майка му я няма. Ще мина през патроните, само че ще отида. Той ме чака ", сподели Людмила Сирик - баба на Олександър.

Олександър не е единствен. Град Казача Лопан покрай Харков е един от първите, който падна под съветски надзор. Назначените от Москва управляващи провеждат летен лагер. Наталия вижда обявата и взема решение, че това е късмет щерка ѝ Карина да избяга от ужаса на войната. В края на август Карина, дружно с още 13 деца, отпътуват на лагер за месец.

Родителите им е трябвало да дадат същинските актове за раждане, не знаят точния адрес на лагера, нямат и връзка с телефон. В това време украинската войска си връща контрола Харков, децата обаче не се връщат от лагера. Ако родителите им тръгнат за Русия, получават документи, с цел да останат там.

" Половината от тези, които потеглиха да търсят децата, към този момент бяха поискали съветски паспорти. От това, което знам, споделят им, че Украйна не им разрешава да се върнат назад. Не имам вяра да е по този начин! ", споделя Наталия.

Повечето от украинските деца са отвеждани първо в Московска област. Там са открити 30 учебни заведения със специфични стратегии за деца от Донбас. После схемата стартира да се ползва и за Далечния изток - Сибир - Владивосток. Веднъж влязат ли в просветителната система на Русия стартира и процесът на асимилация към съветското общество.

" Руската федерация като една страна на спора би трябвало да откри контакт с украинската страна и по този начин да се взема решение по какъв начин ще се изтеглят тези хора. Никой не даде зелен кулоар, с цел да могат децата да се върнат в следените от Киев територии. Така бяха нарушени разпоредбите - вземаш хора и ги местиш някъде, изключително деца, които не могат да вземат решения за себе си. Това е ясно доказателство за нарушение на интернационалното филантропично право ", сподели Олександра Романцова, заместник-председател на " Център за цивилен свободи " - Киев.

В хода на следствието е потърсен коментар от публични съветски институции, само че запитванията остават без отговор.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР