Стотици училища и детски градини в страната остават без доставка

...
Стотици училища и детски градини в страната остават без доставка
Коментари Харесай

Стотици училища и градини остават без плод и мляко заради хаос в наредбата

Стотици учебни заведения и детски градини в страната остават без доставка на плодове и мляко поради безпорядък от нормативна разпоредба отпреди няколко месеца. Тя дава право на шефовете на образователните заведения сами да избират снабдител. Преди наредбата да влезе в действие, доставчиците се определяха от фонд " Земеделие ".

Фирми, снабдители на плодове и мляко в учебни заведения и детски градини, сключили контракти за идващите 3 години, през днешния ден се оплакаха, че шефовете всеобщо отхвърлят продуктите им. Мотивирали се, че чакат публична информация от фонд " Земеделие ". В други учебни заведения напряко се отказвали от старите снабдители и търсели нови.
Милена Рашева, шеф на компания за плодове: " Директорите са получили инструкции да стартират да организират процедури за избор на реализатор... По този метод цялата отговорност пада върху тях и по този начин може да има много виновни последици за някои от тях ".
Недоволни производители на плодове и мляко упорстват наредбата да бъде анулирана и към този момент са я обжалвали в съда. Очаква се решение на 5-членнен състав на Върховен административен съд да се произнесе по противоречивите текстове.

От фонд " Земеделие " оповестиха за " По света и у нас ", че при създалата се обстановка в случай че в едно учебно заведение към този момент има определен снабдител от предходната година и различен - по новата разпоредба, ще се изчака решението на съда.

Производителите обаче предизвестяват, че това може да се проточи с месеци и в последна сметка тази образователна година доста учебни заведения и детски градини да останат без плодове и мляко.

Владислав Михайлов, Национална асоциация на млекопреработвателите: Единственото бързо и вярно решение е в този момент настоящият ред да се приложи от ДФЗ Земеделие и по-късно да се чака решението на съда. То може да излезе следващата година. Ако той постанови различен ред, тогава фондът да приложи съответните инструкции, само че сега има настоящ ред и дано да го приложат.
Заради бездействието по казуса недоволните снабдители желаеха оставките на земеделския министър Десислава Танева и шефа на фонд " Земеделие " Васил Грудев.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР