Стотици тирове чакат на ГКПП Капитан Андреево и на буферни

...
Стотици тирове чакат на ГКПП Капитан Андреево и на буферни
Коментари Харесай

Стотици тирове блокирани на Капитан Андреево

Стотици тирове чакат на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и на буферни паркинги в София, където към този момент би трябвало да получават резултатите от лабораторните проучвания на внасяната от тях продукция.

На 20 май Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) приключи контракта си с компания " Евролаб 2011 ", която през последните 10 година обработва документите, взема пробите за фитосанитарен надзор, както и товари и разтоварва продукция от камионите.

През последните дни шефът на изгонената компания Васил Димитров и депутати от ръководещата коалиция си размениха обвинявания за предложение на подкупи и търговия с въздействие. Според Димитров бизнесът му се лишава в интерес на авторитетен човек, непосредствен до властта. " Евролаб 2011 " ползваше пространства чартърен на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

След като сдружението спря активността си контролът върху продукцията се реализира от БАБХ, само че в София. Смяната на системата сътвори напрежение измежду турските превозвачи. Наложи се в понеделник зам.-министърът на земеделието Иван Христанов да пътува до граничния пункт дружно с турския дипломат Айлин Секизкьок.

БАБХ ще е поръчител за качеството и сигурността на плодовете и зеленчуците, импорт от трети страни, които се оферират на българския и европейския пазар, декларирал на срещата си с нея Христанов, оповестяват от организацията.

Посланик Секизкьок разяснява, че турските управляващи, както и асоциацията на експортьорите на плодове и зеленчуци са уверени, че новата система ще бъде от потребна за бизнеса.

Турските експортьори са уведомили зам.-министър Христанов за проблеми, които са имали при досегашния метод на осъществяване на контрола от частната компания. Те удостоверили доверието си в Националната лаборатория, която пое проучването на продукцията.

„ Ако има опция да бъдат утвърдени и други компании, които да извършват тази функционалност, казусът ще бъде позволен “, споделят експортьорите от Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР