Стотици суданци бяха убити, а хиляди бяха ранени, след като

...
Стотици суданци бяха убити, а хиляди бяха ранени, след като
Коментари Харесай

Хартум бе разтърсен от въздушни атаки и артилерийски обстрел, убитите вече са стотици

Стотици суданци бяха убити, а хиляди бяха ранени, откакто на 15 април дългогодишната битка за власт сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) прерасна във въоръжен спор.

Въпреки артилерийския обстрел тази заран жителите на Хартум и прилежащите градове споделиха, че през днешния ден боевете са били с по-слаб интензитет спрямо предходните няколко дни.

Сраженията тласкат Судан към революция, която ще направи неосъществим подкрепения от интернационалната общественост преход към демократични избори, Целият район е застрашен от дестабилизация, отбелязва Ройтерс.

Боевете сред суданската войска и Съюз на българските писатели продължиха и откакто на няколко пъти с посредничеството на други страни бяха договаряни примирия.

Поредното съглашение за 72-часово прекъсване на огъня изтича в среднощ.

Днес Съюз на българските писатели упрекнаха суданската войска, че нарушава примирието в следените от нея области.

Вчера военният водач военачалник Абдел Фатах Бурхан съобщи, че в никакъв случай няма да седне на маса за договаряния с " бунтовническия " водач на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемети. Ръководителят на Съюз на българските писатели от своя страна сподели, че ще договаря единствено откакто суданската войска престане да се бори.

Въпреки това специфичният представител на Организация на обединените нации в Судан Фолкер Пертес, съобщи пред Ройтерс, че в последно време е усетил смяна в отношението на страните и че те към този момент са по-отворени за договаряния. " През първите седмици думите " договаряния " и " диалози " липсваше в изявленията им ", означи Пертес.

Той добави, че враждуващите страни страните са номинирали представители, които биха могли да вземат участие в мирни договаряния в Джеда, Саудитска Арабия, или в Джуба, Южен Судан. Пертерс обаче уточни, че е зародил и практическият въпрос дали представителите ще могат да стигнат до някой от двата града, с цел да договарят.

" И двете страни се съгласиха, че тази война не може да продължава ", означи дипломатът от Организация на обединените нации.

Суданското здравно министерство сподели пред телевизия " Ал Джазира ", че от началото на спора са починали минимум 528 души, а ранените са към 4600. Според Организация на обединените нации обаче действителният брой на жертвите и ранените е доста по-голям. Според данни на международната организация боевете в Судан са принудили над 75 000 души да изоставен домовете си.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР