Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за

...
Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за
Коментари Харесай

Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Стотици старозагорци пристигнаха през днешния ден пред паметника на Васил Левски, с цел да сведат глава в символ на респект пред делото на Апостола във връзка 148-години от обесването на най-свидния наследник на България.
По-рано Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм „ Св. Димитър ". „ Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя постоянно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й нюх за продължителност и великолепие. Много колоси са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна мощ проби пръстта и бликналият на това място извор в никакъв случай не ще пресекне… И през днешния ден апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за елементарни привидно неща, да ни освобождава и още веднъж заробва в мисълта… Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала от дълго време, а ние и през днешния ден в деня на неговата памет чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия поглед и не престават в небето над България. И в случай че усещаме мощно тежестта на българската си принадлежност, то е, тъй като Апостолът виси в нас със страшна мощ! “, сподели в словото си митрополит Киприан.

В 11 часа пред паметника на Левски се събраха представители на локалната и държавната власт, на сдружения и организации, както и доста жители. Заради въведените противоепидемични ограничения нямаше проведен общоградски обред.
Да почетат паметта на Апостола тук пристигнаха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева, регионалният шеф Гергана Микова и заместниците й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, жители.
Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на защитата, Областния шеф, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно учебно заведение „ Васил Левски ”, от патриотични, публични и политически организации, доста жители.ю
 Старозагорската опера е в топ 10 на европейските просветителни планове Старозагорската опера е в топ 10 на европейските просветителни планове
Държавна опера – Стара Загора е в топ 10 на оперната конкуренция за просветителни спектакли, проведен от асоциацията на европей...

Със специфична стратегия от 16 до 19 февруари учениците от СУ „ Васил Левски “ означават паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „ Да се знае и да се помни ", пред барелефа на Левски, подложен на постройката на учебното заведение. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се организира съревнование „ Лъвски скок “ сред учениците от I - VII клас, ще има и видеорецитал на двойки от родител и дете, преподавател и възпитаник под името „ Пазители на българската памет “. Четвъртокласници ще раздават свитъци с облика на Апостола и негови мисли на жителите на град Стара Загора. От клуб „ Приятели на книгата “ към учебното заведение провеждат „ Час по ентусиазъм “ – за Апостола с обич.
В паметния ден детският отдел на библиотека " Родина " ще гостува виртуално на клубовете " Приятели на книгата " в ІХ ОУ " Веселин Ханчев " с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката " Слово за Апостола " - деца ще четат стихове и разкази за Левски.
Mузеен обект „ Хилендарски метох ” ще бъде отворен гратис за визити до 19 февруари 2021 година с работно време: от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 18.00 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР